« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
NAJAVE

29. Vrazova Ljubica, festival ljubavne poezije u Samoboru

Još jedan festival ljubavne poezije Vrazova ljubica okupit će brojne pjesnike koji se, inspirirani Vrazovim Đulabijama posvećenim Ljubici

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica
Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica (Arhiva)
Više o

Samobor

,

pjesnici

,

Vrazova Ljubica

Od 13. do 16. lipnja Samoborom će opet šetati duhovi prošlosti - velike, ali nikad ostvarene ljubavi ilirca Stanka Vraza i samoborske ljepotice Julijane Cantilly.

Još jedan festival ljubavne poezije Vrazova ljubica okupit će brojne pjesnike koji se, inspirirani Vrazovim Đulabijama posvećenim Ljubici, iz godine u godinu okupljaju na Ljubičinom grobu, pretvarajući Samobor u grad pjesnika.

Legenda kaže da je Stanko Vraz (1810.-1851.) jednog dana diližansom doputovao u Samobor. Postaja diližanse bijaše na glavnom samoborskom trgu. Izlazeći iz kočije Stanko je podigao pogled i na balkonu preko puta ugledao lijepu Julijanu Cantilly (1812. - 1842.) koja mu odmah zarobi srce.

Siromah, pjesnik, znao je da mu kćer bogatog trgovca neće biti suđena. To je njegovu ljubav učinilo samo još većom i nadahnulo bezbrojne stihove koji su i danas uzor hrvatskog ljubavnog pjesništva.

Priča o Vrazu i Ljubici nije sretna priča. Iako je i Ljubica gajila osjećaje za Stanka, otac ju je udao za bogatog trgovca u Sloveniji, ali se ona ubrzo od tuge razboljela i nakon povratka kući u Samobor umrla.

Legenda kaže da je njezin otac shvatio koliku pogrešku je napravio i pozvao Vraza da stavi svoje stihove na njezin grob. Još i danas u sjeni Sv. Anstazije, nedaleko samoborskog trga, stoji Ljubičin nadgrobni spomenik na kojem pišu Vrazovi stihovi:

„Lice, oči, usta,

tri riječi malene,

al' se od njih rodiše

pjesni nebrojene."

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica ove godine održava se od 13. do 16. lipnja u Samoboru. Program započinje u srijedu, 13. lipnja Pričom o crvenoj jabuci - o malim i velikim ljubavima s djecom iz dječjih vrtića, a potom Idemo kod Jože Prudeusa, jednog od začetnika festivala Vrazova Ljubica.

Dan završava filmskom projekcijom igranog filma Neruda o životu karizmatičnog pjesnika Pable Nerude u Pop up kinu u 19:00 sati.

Program se nastavlja u četvrtak u 18:00 sati Ružama za ljubicu - u zelenom ambijentu Trga Matice hrvatske svoje će stihove čitati mladi pjesnici, a u petak od 18:00 sati okrijepit ćemo se stihovima u Gost(i)oni kod Vraza koju organiziraju samoborski matičari.

Subota, 16. lipnja posvećena je svim našim Ljubicama, Stanko i Ljubica prošetat će Samoborom, a od 11:00 sati posjetitelji će moći ubrati knjigu pjesama. Pjesnici će se u 17:30 sati još jednom okupiti na Ljubičinom grobu u sjeni župne crkve, a od 18:00 sati kod Samoborskog muzeja (i mjesta gdje su se Stanko i Ljubica tada susretali) govorit će svoje stihove o ljubavi, prizivajući sjećanja na Stankovu ljubav.

Svake se godine postavlja nova kamena ploča s uklesanim stihovima jednog sudionika susreta, u Prolazu pjesnika, na zidu uz Ljubičin grob pored crkve Sv. Anastazije u Samoboru.

Pučko otvoreno učilište Samobor, uz podršku Društva hrvatskih književnika i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba te uz sufinanciranje Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture, stoji iza organizacije ovog festivala.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a program možete pogledati na www.samobor.hr te na Facebook stranici Pučkog otvorenog učilišta Samobor.

15.06.2018. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno