« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

284 godine zatvora za zločin u Srebrenici

Najveća kazna suda BiH

Munira Šubašić daje izjavu nakon presude
Munira Šubašić daje izjavu nakon presude (Reuters)
Više o

ratni zločin

,

Srebrenica

,

presuda

,

Milenko Trifunović

,

Brano Džinić

,

Aleksandar Radovanović

,

Miloš Stupar

,

Slobodan Jakovljević

,

Branislav Medan

,

Petar Mitrović

,

Kravica

Sedmorici bosanskohercegovačkih Srba optuženih za ratne zločine nad Bošnjacima u Kravici kod Srebrenice Sud BiH je u utorak izrekao ukupno 284 godine zatvora proglasivši ih krivim za djelo genocida.

Ovo je do sada najoštrija kazna za ratne zločine što ju je izrekao Sud BiH.

Na zatvorske kazne od 42 godine osuđeni su Milenko Trifunović, Brano Džinić i Aleksandar Radovanović, na 40-godišnje zatvorske kazne osuđeni su Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan dok je 38 godina zatvora dobio Petar Mitrović.

Preostalu četvoricu iz predmeta "Kravica" : Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića, Milovana Matića i Miladina Stevanovića Sud BiH je oslobodio optužbe za genocid te im je ukinuta mjera pritvora.

Optužnica je u predmetu "Kravica" tu skupinu Srba teretila da su kao svjesni sudionici udruženog zločinačkog pothvata između 10 i 19. srpnja 1995. godine počinili kazneno djelo genocida, između ostalog i na način da su sudjelovali u ubijanju više od tisuću zarobljenih Bošnjaka, muškaraca iz Srebrenice zatvorenih u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Prema optužnici, to kazneno djelo učinjeno je u sklopu širokog i sustavnog napada Vojske i MUP-a Republike Srpske na bošnjačko pučanstvo u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, sa zajedničkim planom djelomičnog istrebljenja skupine bošnjačkog naroda. (HINA)

29.07.2008. 20:38:51
Novi komentar
nužno
nužno