« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SUVREMENI PLES

27. Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Jedan od najvažnijih i najvećih plesnih festivala u regiji održat će se od 24. svibnja do 4. lipnja

Suvremeni ples
Suvremeni ples (S.Vitaljić/Tjedan suvremenog plesa)
Više o

suvremeni ples

,

zagreb-info

,

Claude Chabrlo

,

Claude Chabrol

Zagreb i Rijeka već su bili domaćini ovom plesnom festivalu, a Split će to biti po prvi put.

Na programu je čak 48 izvedbi 28 vrhunskih predstava iz 16 zemalja, od čega čak tri premijere.

Središte izuzetno bogatog festivalskog programa od ove će godine biti Zagrebački plesni centar u Ilici 10, no plesat će se i na brojnim drugim gradskim pozornicama - od Scene Travno do Zagrebačkog kazališta mladih i Gavelle.

Kao poseban uvod u festival, u subotu, 22. svibnja cijelog će se dana plesati u Zagrebačkom plesnom centru, u sklopu europskog projekta Beyond Front@.

Program za javnost započinje u 17h Dance Communication Labom, na koji stiže publika iz Mađarske, Slovenije i Austrije, a pred kojom će improvizacijski session sa plesačima iz četiri europske zemlje voditi Iva Hladnik.

Nakon toga na redu je prezentacija rada najmlađe generacije domaćih plesača, učenika Škole suvremenog plesa Ane Maletić, a od 21h na programu je gostovanje predstave The Unknown, jedne od najproduktivnijih mađarskih koreografkinja - Eve Dude.

Dio projekta Beyond Front@ je i predstava Srh, proslavljenog slovenskog koreografa Matijaža Fariča, a koja je na programu Tjedna suvremenog plesa u ponedjeljak 24. svibnja.

Tradicionalno eklektičan festivalski program i ove će godine predstaviti različite generacije i koreografa i njihove raznorodne estetike.

Tematski, veliki broj ovogodišnjih predstava karakteriziraju teme ljubavi i žudnje, i to u izvedbi vrhunskih, pretežno muških ansambala.

Jedna od najvećih atrakcija festivala je belgijska grupa Compagnie Thor predstavom To The Ones I Love, koju su kritičari već proglasili jednom od najvećih senzacija sezone.

Festival će i zatvoriti skupina muških plesača, i to pod vodstvom legenardnog kanadskog koreografa Daniela Léveilléa, a koja u Zagreb stiže nakon posebnog gostovanja na Venecijanskom biennalu.

Ljubimac zagrebačke publike i dalje ne odustaje od istraživanja koreografskih mogućnosti golog tijela, a ovaj put stiže sa čak dva naslova: Posvećenjem proljeća i Amour, acide et noix.

Dvije predstave u programu Tjedna ima i jedna od najvećih zvijezda izraelske, ali međunarodne scene, dobitnica njujorške nagrade Bessie, Yasmeen Godder, dok će pak američku scenu predstavljati, po New York Timesu jedno od najvećih otkrića posljednjih godina,  Trajal Harrel.

Od novih imena, na programu će se naći slovačko otkriće sezone, Les SlovaKs, potom vodeće mlade brazilske i portugalske autorice, Astrid Toledo i Sonia Baptista, dok će jake regionalne koregrafske snage u sklopu europskog projekta Beyond Front@ između inih zastupati Miloš Sofrenović, Iskra Šukarova i Dejan Srhoj.

Drugi veliki europski projekt koji će se predstaviti na festivalu bit će inicijativa W-est_Where, u sklopu koje je nastala i predstava Ruine, bosansko-franscuske koreografkinje Jasmine Prolić.

Prva od tri festivalske premijere bit će europska koprodukcija To Whom It May Concern slovenskih  mladih koreografa Rosane Hribar i Gregora Lušteka, u izvedbi hrvatskih plesača odabranih na audicijama u Zagrebačkom plesnom centru.

Slijedi istovremeno i hommage i propitivanje utjecaja kultne koregrafkinje Pine Bausch, Ovo (ni)je moja šuma, autora i izvođača Silvie Marchig i Darka Japelja, te teatrologinje Nataše Govedić, dok treći premijerni naslov, predstavu naslovljenu Kritika potpisuje autorica Katarina Đurđević.

U sklopu posebnog, riječkog dijela programa, publika će imati prilike upoznati i budućnost domaće plesne i performerske scene, u sklopu projekta WARP2, dok će se prvi ikad program Tjedna suvremenog plesa u Splitu, na scenu tamošnjeg Gradskog kazališta lutaka dovesti tri iznimne ovogodišnje hrvatske produkcije.

Festival će pratiti i posebni gosti, koreografi, selektori festivala i promotori vodeći europskih plesnih centara Portugala, Velike Britanije, Italije, Nizozemske i Danske, Francuske, Slovenije, Mađarske 

Uz sve navedeno, 27. Tjedan suvremenog plesa ponudit će i bogat program popratnih događanja, svakodnevnih predavanja i filmskih projekcija (s početkom u 12 i 18h), razgovora s umjetnicima (od 23h), te dva velika festivalska partya, a koje će se odvijati u festivalskoj 'bazi', Zagrebačkom plesnom centru, u Ilici 10.

Tijekom cijelog festivala u ZPC će biti postavljena i izložba Izleti, plesnih motiva u prirodi, jednog od ponajboljih domaćih fotografa srednje generacije, Jasenka Rasola.

Ulaznice za sve predstave, kao i posebne festivalske propusnice i kompleti s  popustom, u prodaji su u Zagrebačkom plesnom centru, dok se ulaznice za izvedbe u Rijeci i Splitu biti mogu nabaviti sat vremena prije izvedbi na blagajnama HKD Sušak i Gradskog kazališta lutaka.

Dodatne informacije o cijelom programu publici su i ove godine na raspolaganju na festivalskim web stranicama www.danceweekfestival.com, kao i službenim YouTube i Facebook kanalima.

21.05.2010. 16:40:16
Novi komentar
nužno
nužno