« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
GODINE...

25 godina Ebaya: nekadašnji pionir u sjeni divova

Ebay je pionir internetske trgovine koji je na početku imao strelovit uspon. Ali u međuvremenu su drugi preuzeli vodstvo. Ebay trenutno životari u sjeni Amazona i Alibabe

Prošlo je 25 godina...
Prošlo je 25 godina... (Arhiva)
Više o

eBay

Nema puno internetskih koncerna koji se mogu pohvaliti da su četvrt stoljeća na sceni. Ebay zato pripada među veterane online-ere. Samo rijetke e-commerce-tvrtke su ispratile dolazak i odlazak tako puno konkurencije. Ali, u posljednje vrijeme je i Ebay dospio u sjenu većih suparnika kao što su Amazon i Alibaba. Ovog četvrtka (3. 9.) Ebay slavi svoj 25. rođendan, ali on neće biti u znaku ekspanzije i prosperiteta. Uz to je rođendansko slavlje pomutio i jedan neugodan skandal.

Sve je počelo s jednim pokvarenim laserskim pokazivačem. Njega je 3. rujna 1995. tada 28-godišnji Pierre Omidyar ponudio na dražbi na web-stranici AuctionWeb. Nekoliko dana kasnije stigla je ponuda od 14,83 dolara. Iznenađeni Omidyar je ponuđača još za svaki slučaj pitao, je li svjestan da je upravo na dražbi kupio pokvareni aparat. Ali, sve je bilo u redu: kupac je bio kolekcionar pokvarenih laserskih pokazivača.

Omidyar je u početku sve radio sam. 1996. je kao prvog suradnika angažirao Chrisa Agarpao koji i danas radi u koncernu. Ali, veliki rast je uslijedio tek od 1997. kad je tvrtka preimenovana u Ebay i kad je uveden sustav za ocjenjivanje kupaca i prodavača. U ožujku 1998. je za šeficu uprave postavljena Meg Whitman koja je znatno pridonijela usponu koncerna. U rujnu iste godine uslijedio je izlazak na burzu, Nasdaq, čime je utemeljitelj Ebaya postao milijarder.

Skromna zarada i velike nade investitora

U Njemačkoj je Ebay postavio kamen temeljac za bogatstvo braće Samwer. Omidyar je od njih 1999. za 50 milijuna dolara otkupio platformu Alando, načinjenu samo prije pola godine po uzoru na Ebay. Nijemci su Ebay otkrili u Kaliforniji i uspostavili svoju platformu u Njemačkoj brže nego što je Ebay stupio na to tržište. Tada je Ebay imao deset milijuna registriranih članova u svijetu. Danas ima 182 milijuna aktivnih kupaca, a u svakom trenutku je u ponudi oko milijardu i petsto milijuna artikala.U to vrijeme, prije pucanja dotcom-balona, bili su dovoljni skromni poslovni uspjesi da oduševe ulagače. U polugodištu prije izlaska na burzu Ebay je imao prihod od samo 348.000 dolara, uz promet od 14,9 milijuna dolara. Neki suparnici u internetskoj trgovini, kao što je u međuvremenu zaboravljeni Onstar, nekim su analitičarima izgledali puno perspektivniji. U međuvremenu se Omidyar koncentrirao na ulogu mecene i financira razne projekte, kao što je primjerice investigativna web-stranica „The Intercept", koja je postala poznata preko Edwarda Snowdena i skandala američke tajne službe NSA.

Prodaja Paypala

S današnjega gledišta je to teško vjerovati, ali bilo je vremena kad su investitori smatrali da je Ebay vredniji od Amazona. U međuvremenu Ebay s vrijednošću od oko 40 milijardi dolara u usporedbi s Anazonom (vrijednost 1.600 milijardi dolara) izgleda kao patuljak. I to je razlog zašto proslava 25. rođendana neće biti osobito vesela. Suparnici kao Amazon i Alibaba već odavno su pretekli Ebay, koji se s vremenom od portala za dražbe sve više pretvarao u platformu za običnu internetsku trgovinu.

Trenutno, istina, i Ebay bilježi rast zahvaljujući pandemiji koronavirusa. Ali, najkasnije s odvajanjem tvrtke-kćeri Paypal prije pet godina, koja je bilježila velik rast, jasno je da Ebay više ne igra u „ligi prvaka" internetskih koncerna. Da se koncern smanjuje pokazuje i nedavna prodaja odjela malih oglasa norveškoj online-platformi Adevinta za 9,2 milijarde dolara.

Živi žohari, pogrebni vijenac...

Posebno neugodna bi za Ebay mogla biti najnovija afera prema kojoj su njegovi bivši suradnici navodno tiranizirali blogere koji su kritično pisali o Ebayu. Optužnica državnog odvjetništva zvuči kao scenarij lošeg filma strave i užasa. Šest bivših suradnika Ebaya su navodno autorima kritičnih tekstova slali žive žohare, jedan pogrebni vijenac i masku sa svinjskom glavom. Optuženima prijete višegodišnje kazne zatvora i velike novčane kazne.

Ebay je odmah reagirao priopćenjem u kojem kaže da optužbe nisu usmjerene ni protiv koncerna ni protiv njegovih sadašnjih zaposlenika. Ali, iz sudskih spisa se vidi da krug optuženih seže do vodećih ljudi. Nejasno je, istina, je li menadžment poticao prijeteće akcije, ali optužnica u vezu s tim dovodi dva bivša člana tadašnjeg vodstva Ebaya.

Jedan od njih je bivši voditelj odjela komunikacije koji je brzo smijenjen nakon otkrivanja afere. Kod drugog je navodno riječ o bivšem šefu uprave Devinu Wenigu, koji je u rujnu 2019. iznenada podnio ostavku. Interna istraga je pokazala da Wenigova komunikacija nije bila prikladna, priopćio je Ebay nakon što je u lipnju javnost doznala za skandal. Ali, nema naznaka da je on ranije znao ili da je odobrio zastrašivanje kritičnih blogera.

Piše: DW
04.09.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno