« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
za ona dobra stara vremena

20 godina zatvora za izdaju

Ruski zakon o izdaji opasan po kritičare vlasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

rusija zakon izdaja

,

Zakon o izdaji

Prijedlog novog zakona koji podupire premijer Vladimir Putin pruža ruskim vlastima mogućnost da svakog kritičara vlade označe kao izdajnika, što su aktivisti za ljudska prava u srijedu ocijenili zastrašujućim povratkom u vrijeme sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Prijedlog, koji bi uskoro trebao postati zakonom, proširuje definiciju izdaje na djela kojima se nanosi šteta ustavnom poretku, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Rusije što će, prema tumačenju aktivista, u konačnici omogućiti vlastima da svako djelo protiv države protumače kao izdaju, zločin koji se kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 20 godina.

Provladini krugovi tvrde da će novi zakon učvrstiti postojeći, navodeći kako sad tužiteljstvo ima problema u dobivanju osuda zbog nejasnoća u definiciji državne izdaje, koja se danas odnosi na djela koja ugrožavaju vanjsku sigurnost zemlje odavanjem informacija "stranim organizacijama".

Kao primjer navode nevladine organizacije koje se po sadašnjim odredbama o izdaji ne smatraju "stranim organizacijama", pa se osoba koja oda državnu tajnu NGO-u ne može smatrati izdajnikom. Ruska vlada nebrojeno je puta optuživala strane obavještajne agencije za zloporabu NGO-a kao paravana za širenje disidentskih ideja.

Novi prijedlog stavlja nevladine organizacije, čije je sjedište u nekoj drugoj zemlji, ali u Rusiji imaju ured, na popis institucija kojima se ne smiju odavati državne tajne.

Aktivisti smatraju kako će novi zakon katapultirati rusko pravosuđe natrag u doba Staljinovih čistki i nazivaju ga "zakonodavstvom u duhu Staljina i Hitlera", upozoravajući kako će neprecizan tekst zakona omogućiti vlastima široko tumačenje izdaje i progon osoba koje surađuju s međunarodnim organizacijama za ljudska prava, čak i do mjere da se na udaru mogu naći građani koji žele podići tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava, što se u Rusiji provodi kroz NGO-e. (hina/metro-portal)

17.12.2008. 21:38:24
Novi komentar
nužno
nužno