« Život
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
odgoda

14-godišnjakinja još ne može na put oko svijeta

Laura Dekker želi postati najmlađa osoba koja je sama u jedrilici oplovila globus

(telegraph.co.uk)
Više o

put oko svijeta

,

Laura Dekker

,

tinejdžerka jedrilica

Građanski sud za mlade u Utrechtu u petak je obznanio da 14-godišnja Nizozemka koja želi sama oploviti svijet ostaje pod nadzorom države do 1. srpnja, prenijele su agencije.

Sud, međutim, nije rekao da će Lauri Dekker i konačno zabraniti ostvarenje njezina nauma da jedrilicom sama oplovi svijet u težnji da postane najmlađa osoba kojoj je to uspjelo.

"Zabrinutost za njezinu sigurnost je tako velika da je to ozbiljna prijetnja za djevojčicu ako krene sada", objasnila je sutkinja Mirjam Oostendorp pročitavši presudu.

Dekker je dva mjeseca provela pod državnim nadzorom na zahtjev socijalne službe i u tom je razdoblju psiholog procjenjivao je li sposobna nositi se s opasnostima toga putovanja i mogućom štetom od izolacije tijekom tih formativnih godina.

U presudi pročitanoj u petak sud u Utrechtu izrazio je i zabrinutost oko načina školovanja djevojčice tijekom dviju godina koliko bi trajalo njezino putovanje.

Laura Dekker i njezini rastavljeni roditelji bili su nazočni u ponedjeljak na zatvorenom zasjedanju suda. Za razliku od majke, Laurin otac s kojim ona živi na brodu blizu Utrechta, podržava njezin plan.

Laura je rođena u jednoj novozelandskoj luci u vrijeme kada su njezini roditelji bili na putovanju oko svijeta, također jedrilicom.

Ona želi postati najmlađa osoba koja je sama u jedrilici oplovila svijet. Za sada taj rekord drži 17-ogodišnji Britanac Mike Perham.

Laura planira putem interneta pratiti nastavu sa svoje jedrilice, a pomoću satelitskog telefona ostati u kontaktu s obitelji. (hina/metro-portal)
30.10.2009. 15:24:23
Novi komentar
nužno
nužno