« Život
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
OPASNO?

11 znakova da već imate covid-19

Pojedini pacijenti koji su oboljeli od covida-19 nisu imali nikakve simptome niti poteškoće uzrokovane ovom bolesti, no drugi su morali biti hospitalizirani zbog komplikacija

Jeste li se već zarazili?
Jeste li se već zarazili? (Arhiva)
Više o

simptomi

,

znakovi

,

koronavirus

,

Covid-19

Nekoliko je glavnih simptoma koji ukazuju na to da ste možda preboljeli covid, no to, dakako, može potvrditi samo test.

Dugotrajni suhi kašalj - "Dugotrajni suhi kašalj posljedica je iritacije plućnog tkiva. Kako zrak ulazi u pluća i prolazi pokraj nadraženog tkiva, izaziva kašalj", kaže dr. Leann Poston. Kašalj bi mogao biti prisutan sve kod se oštećeno tkivo u cijelosti ne zaliječi.

Gubitak mirisa i okusa - jedan od simptoma koji se pojavio kod mnogih oboljelih jest gubitak mirisa i okusa. Kod nekih se pojavio na samom početku bolesti, ali nekima se ova sposobnost nije vratila ni nakon što se preboljeli covid.

Nelagoda i bol u prsima - pojedini oboljeli žalili su se na bol i trnce u području prsa i vrata. Kod nekih je srce izuzetno lupalo, a ekstremna nelagoda u prsima i rebrima samo je jedan od simptoma koji ukazuje na covid.

Ostajanje bez zraka - "Dok se oporavljate, možda ćete primijetiti da normalno dišete dok mirujete. Međutim, kada se povećava aktivnost, povećava se i potražnja za kisikom te se javlja nedostatak zraka", rekla je dr. Poston.

Oštećenje plućnog tkiva - "Nakon oporavka od covida-19 moguć je kronični umor kod pojedinih osoba, a neki ljudi koji se oporavljaju i dalje osjećaju respiratorne simptome kao posljedicu oštećenja plućnog tkiva", rekla je dr. AriBernstein, savjetnica za zdravstvo. Dodala je i kako su istraživači utvrdili kako fibroza također može prouzročiti različite razine dugotrajnih oštećenja i poteškoća s disanjem.

Sindrom nakon intenzivne njege - "To je čest ishod nakon intubiranja i smještaja u jedinici intenzivne njege dugo vremena, što nije neuobičajeno za oboljele kod covida kojima je potrebna hospitalizacija", kazala je dr. ChristineTraxler. "Glavni simptomi slični su PTSP-u, uključujući anksioznost, depresiju, noćne more i veći rizik od samoubojstva i dugotrajne mentalne i fizičke komplikacije koje proizlaze iz stresa takve vrste medicinskog iskustva", dodala je.

Oštećenje mozga - "Za one pacijente koji su ozbiljnije oboljeli od covida-19, promjene u radu pluća i bubrega mogle bi dovesti do prisutnosti kemikalija u krvi koje su toksične za mozak", kaže dr. James Giordano, profesor neurologije i biokemije u Medicinskom centru Sveučilišta Georgetown, Washington, DC. Ove kemikalije mogu uzrokovati promjene u radu mozga, pri čemu neke mogu trajati nekoliko tjedana, a neke i nekoliko mjeseci ili duže.

Simptomi nalik moždanom udaru - "Postoje dokazi da bi, posebno za mlade ljude, prvi dokaz infekcije covid-19 mogao biti moždani udar zbog blokade glavne arterije koja opskrbljuje mozak", dr. Traxler. "Ako se ne liječe unutar nekoliko sati od početka, simptomi moždanog udara vjerojatno će potrajati i mogli bi uključivati slabost ruku i nogu, poteškoće s gutanjem, probleme s uravnoteženošću i poteškoće u govoru", dodao je.

Simptomi poput kroničnog umora, odnosno mialgijskog encefalomijelitisa - dr. Anthony Fauci, stručnjak za zarazne bolesti, upozorio je da se kod mnogih bolesnika javio kronični umor. Dodao je i da se javlja i umor te poteškoće u koncentraciji, prenosi Yahoo. "Ovo je nešto što zaista moramo ozbiljno pogledati jer bi to itekako moglo biti postvirusni sindrom povezan s covidom", kazao je.

Srčani problemi - kod nekih se može javiti i palpitacija srca i blaga disfunkcija srca. Palpitacija podrazumijeva da srce počne prejako ili prebrzo kucati.

Vrtoglavica - vrtoglavica uključuje i gubitak ravnoteže, a ovaj se simptom javio kod brojnih pacijenata oboljelih od covida.

11.10.2020. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.10.2020. 17:55
    pogotovo gubitak okusa i mirisa
  2. avatar
    Cranberry
    11.10.2020. 19:36
    Nije ugodno
  3. avatar
    armando
    11.10.2020. 19:54
    hej mcko da tako poćnu simptomi 50 posto no nekih slucajeva samo temp iglavobolja kao kod gripe
Novi komentar
nužno
nužno