« Život
objavljeno prije 6 godina
COOL

10 zanimljivih izuma za koje, nažalost, ne znate da postoje...

Maknemo li se malo iz tehnološke niše dolazimo do doista zanimljivih inovacija, a koje opet nisu toliko praćene kao novi Samsung Galaxy ili iPhone

Ludo dobre zatvorene vjetroelektrane
Ludo dobre zatvorene vjetroelektrane (Arhiva)
Više o

inovacije

,

izumi

,

novi izumi

Online zajednica je dosta zaokupljena raznim inovacijama, moramo priznati dosta ih i prati, ali sve je to nekako usko vezano uz tehnologiju, informatiku, mobilnu tehnologiju, softver i slično. No, to je samo jedan dio ukupnih inovacija koje se dnevno 'događaju' oko nas.

Maknemo li se malo iz te niše dolazimo do doista zanimljive inovacija, a koje opet nisu toliko praćene kao novi Samsung Galaxy ili iPhone.

Evo deset inovacija za koje vjerojatni niste čuli.

1. Zatvorene vjetroelektrane: kod vjetroelektrana je problem što na godinu ubiju na tisuće ptica i šišmiša. Upravo zbog toga je 89-godišnji inženjer u mirovini Raymond Green osmislio takozvane zatvorene vjetroelektrane u kojima su svi dijelovi, a ponajviše elise, u zatvorenim dijelovima. Time ne samo da ne mogu štetiti pticama ili šišmišima već su znatno tiše od postojećih.

2. Narukvice za pranje ruku: bolnice su leglo bakterija, to je činjenica. Zbog toga si djelatnici, ponajviše doktori i medicinske sestre vrlo često moraju prati ruke. Iza svakog postupanja s pacijentom, odnosno prije postupanja s pacijentom potrebno je pranje ruku. No isto tako doktori i sestre vrlo često zaborave na to. Izraelski Hygienis je tako osmislio narukvicu koja će pratiti kretanja doktora ili sestre te ako se približe pacijentu bez da operu ruke početi će odavati svjetlosne i zvučne signale.

3. Alternativni putevi: navigacije, stanja na cestama, gužve na cestama sve to imamo već u obliku aplikacija za mobitele. No nemamo i predviđanja potencijalnih gužvi. Grupa njemačkih studenata osmislila je algoritam koji će na predvidjeti kakav će i gdje biti promet odnosno gdje su mogući potencijalni zastoji, te će vozaču predložiti alternativne rute. Greenway aplikacija se testira u Minhenu.

Svih 10 cool inovacija pronađite na portalu Genijalno.hr

11.06.2017. 13:30:00
Novi komentar
nužno
nužno