« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
GALERIJA UŽASA

10 srednjovjekovnih sprava za mučenje

Srednji vijek spada u jedno od najnasilnijih razdoblja ljudske povijesti. Ova epoha, koja je trajala skoro 1000 godina bila je vrijeme velike nejednakosti i brutalnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

sprave za mučenje

,

srednji vijek

Ono što posebno izdvaja ovaj period jest morbidna inventivnost pomoću koje su smišljene najrazličitije metode za mučenje. Za to su postojali mnogi razlozi poput hereze ili kriminala, a u ovom članku pogledajte o kakvim spravama i metodama se radilo.

10. Bakreni bik - radilo se o metalnoj statui koja je izgledom podsjećala na bika. Žrtvu bi se zatvorilo unutar konstrukcije, a zatim bi se oko bika zapalila vatra. Kako bi temperatura rasla, žrtva bi se trzala i vrištala u agoniji. Pokreti i zvukovi obično bi podsjećali na pravog bika, što je bila i odlična zabava za priprostu svjetinu, nesvjesnu brutalnosti koju trpi žrtva zatvorena unutar bika.

9. Prstolomac - ovo ne treba previše objašnjavati. Radilo se o obliku mučenja od kojeg se nije moglo umrijeti, no žrtva bi zato prolazila popriličnu agoniju. Sprava se sastojala od tri uspravne metalne šipke unutar koje bi se stavili palčevi, nakon čega bi ih drvena poluga odozgo pritisnula. Vjerojatno vuče porijeklo iz ruske vojske, a njome se kažnjavalo neposlušne vojnike.

8. Sprava za rastezanje udova - radi se o omiljenoj metodi mučenja inkvizicije. Udovi žrtve privezali bi se užetom za dva drvena rotirajuća stupa, i na taj način rastezali. Posljedica su bili iščašeni zglobovi, a u ekstremnim slučajevima i otkinuti udovi.

7. Kotač - rana verzija ove sprave podrzumijevala je vezanje žrtve za veliki drveni kotač i zatim kortljanje niz brijeg, poželjno  sa što više kamenja i stijena. Kasnije su došle sofisticirane verzije sa osloncem za kotač, ispod kojeg bi se obično potpalila vatra ili postavili metalni šiljci. Postojala je i metoda nalik raspeću, kada bi se žrtvi slomili udovi, zatim bi je privezali za kotač i ostavili danima na suncu.

6. Lomača - još jedna od poznatih metoda inkvizicije. Proces je vrlo jednostavan. Nasred hrpe drvenih cjepanica, nasadio bi se stup za koji bi se vezala žrtva, a vatra bi zatim obavila posao do kraja. Obično je trebalo oko pola sata da žrtva izgubi svijet od jakog dima, no ako je bilo vjetrovito cijeli proces bi se mogao odužiti na 2 sata laganog prženja.

5. Stup srama - ova metoda nije bila smrtonosna, ali je služila za diskreditiranje osoba koje su počinile neki zločin. Sprava se sastojala od tri utora u koje bi došle ruke i glava, nakon čega bi se žrtva zaključala te ne bi mogla pobijeći. Cijeli proces odvijao bi se naravno na javnom mjestu, a obično bi trajao sat ili dva, tijekom čega bi svjetina žrtvu gađala trulim povrćem, mrtvim životinjama ili kamenjem što je također moglo izazvati ozljede.

4. Željezna djevica - ova sprava djeluje toliko zlokobno, da se prije pretpostavljalo kako je izmišljotina. Radi se o metalnom sarkofagu s vratima koja su obložena šiljcima iznutra. Nakon što bi žrtva ušla, vrata bi se zatvorila. Šiljci su bili strateški raspoređeni da pogode vitalne organe, ali nisu bili jako veliki tako da bi žrtva patila u agoniji dok ne bi iskrvarila.

3. Lešinarova kćer (Scavenger's daughter) - sprava je zapravo bila željezni obruč u obliku slova A, s prostorom za vrat na vrhu, rukama na sredini i nogama na dnu obruča. Za razliku od sprave za rastezanje, ovdje je cilj bila kompresija tijela, a posljedice su bile lomljenje rebara i kičme, dok bi uslijed strašnog pritiska krv tekla kroz nos i oči.

2. Sprava za čupanje grudi - čini se kako su mučitelji ženama namijenili posebne užase. Zanimljivo je to da se malo njih suzdržavalo od mučenja žena, već naprotiv, imali su razvijene posebno okrutne metode kojima bi uništavali određene aspekte ženstvenosti. Među te metode spada i ova sprava.

1. Kruška za mučenje - ako ste mislili da ne postoji nešto gore od čupanja grudi, prevarili ste se. Ova sprava u obliku kruške, sastojala se od 4 metalna "lista" koja su se mogla razdvajati i skupljati. Kruška bi se stavila u vaginu, anus ili grlo, ovisno o prirodi zločina: usta za heretike, anus i vagina za homoseksualce, vještice i preljubnice. Nakon što bi se umetnula, pokrenuo bi se mehanizam i listovi bi se počeli razdvajati, uzrokujući unutarnja oštećenja. Ova sprava nije bila smrtonosna, ali je išla u kombinaciji s drugim metodama mučenja.

15.03.2010. 22:40:30
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    damjan
    17.11.2016. 15:13
    ma daaj
Novi komentar
nužno
nužno