« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
WOW!

10-godišnja djevojčica iz Kanade otkrila supernovu

Mala Kanađanka najmlađa je osoba na svijetu koja je otkrila supernovu - otkriće je službeno i potvrđeno, a nalazi se u sazvježđu Žirafa

Fotografija vijesti
Više o

supernova

,

Katryn Aurora Gray

,

Novi Brinswick

Katryn Aurora Gray, desetogodišnja Kanađanka, koja se astronomijom bavi amaterski po uzoru na svog oca, otkrila je supernovu i tako postala najmlađa osoba kojoj je to uspjelo, objavilo je kanadsko Kraljevsko astronomsko društvo prenosi Hina.

Djevojčica živi u Frederictonu, u pokrajini Novi Brinswick, sa svojim je ocem na velikom računalu proučavala slike dalekih galaksija uhvaćenih teleskopom.

Izvijestila je o otkriću supernove magnitude 17 u galaksiji UGC 3378, udaljenoj 240 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, u konstelaciji Žirafa.

Supernova je snažno povećanje sjaja velike zvijezde, a nastaje eksplozijom cijele zvijezde. Radi se o relativno rijetkoj pojavi. Posljednja supernova primijećena je u našoj galaksiji prije nekoliko stoljeća, objašnjava Kraljevsko astronomsko društvo.

Otkriće Kathryn Gray ubrzo su potvrdila dvojica amaterskih astronoma, Amerikanac Brian Tieman i Kanađanin Jack Newton, što je priopćeno središnjem uredu Međunarodne astronomske unije i zabilježeno pod nazivom "supernova 2010lt".

04.01.2011. 19:45:56
Novi komentar
nužno
nužno