objavljeno 26.05.2015. 08:00:00
OPA :)

Zveckanje oružjem Putinu pred nosom

Šest zemalja članica NATO-a i još tri partnerske zemlje počele su u ponedjeljak zajedničku zrakoplovnu vojnu vježbu na sjeveru Europe u kojoj sudjeluje više od 4.000 ljudi i više od stotinu zrakoplova

NATO paradira pred Putinom, čeka se odgovor ...
NATO paradira pred Putinom, čeka se odgovor ... (Arhiva)

Vježba Arctic Challenge 2015, koja se smatra jednom od najvećih takvih vježbi ikad održanih, odvija se uslijed povećanih napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

Vježbu predvodi članica NATO-a Norveška, a veliki dio vježbe odvija se u zračnom prostoru i u bazama u Švedskoj i Finskoj, zemljama koje nisu članice NATO-a.

Očekuje se da će u istom trenutku u zraku biti više od 90 zrakoplova koji su inače stacionirani u bazama Bodo u Norveškoj, Kallax u Švedskoj i u Rovaniemiju u Finskoj. Uz zrakoplove tipa F-16, F-18, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon i JAS Gripen, u vježbi će sudjelovati i zračne cisterne te zrakoplovi za nadzor tipa AWACS.

"Cilj vježbe je uvježbavanje postrojbi za provođenje kompleksnih zračnih operacija kroz blisku suradnju partnera NATO-a", rekao je norveški general Jan Ove Rygg koji predvodi vježbu.

U vježbi koja će trajati do 4. lipnja sudjeluju i SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Nizozemska te nečlanica NATO-a Švicarska.

26.05.2015. 08:00:00
http://m.metro-portal.hr/zveckanje-oruzjem-putinu-pred-nosom/91957/