objavljeno 23.06.2021. 08:30:00
PLES

ZPA ONLINE: 'Otplesat ću ti priču'

Filmovi će biti predstavljeni u nedjelju, 27. lipnja na službenim web stranicama ZPA te na službenoj Facebook stranici

Otplesat ću ti priču
Otplesat ću ti priču (Arhiva)

ZPA ONLINE projekt tijekom proteklih šest mjeseci održan je pod vodstvom i u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla, a uključio je i produkciju serijala plesnih filmova. Kao rezultat radioničkog i istraživačkog procesa pod nazivom Otplesat ću ti priču kojeg su članice ZPA - Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini provele pod vodstvom dramaturginje Anje Pletikosa sa štićenicima Doma za starije i nemoćne Ksaver nastale su solo koreografije zabilježene u formi kratkih filmova.

Filmovi će biti predstavljeni u nedjelju, 27. lipnja na službenim web stranicama ZPA te na službenoj Facebook stranici.

Pored toga, kroz program Ispričat ću ti ples ZPA je započeo s istraživanjem povijesti ansambla kroz niz snimljenih video razgovora s plesnim umjetnicima - bivšim članovima ZPA - Snježanom Abramović Milković, Ksenijom Zec, Ognjenom Vučinićem, Sašom Božićem te Petrom Valentić. Spomenute razgovore moderira kazališna kritičarka Lidija Zozoli, a bit će predstavljeni u periodu od 22. do 26. lipnja na web stranicama i FB stranici ZPA.

Zagrebački plesni ansambl pokrenuo je u siječnju program ZPA ONLINE - edukativno-kulturni program posebno osmišljen za online okruženje u doba socijalne distanciranosti, koji za cilj ima učiniti suvremeni ples dostupnim široj publici, ali i osjetljivim skupinama u zajednici, kao i motivirati ih na korištenje plesa i pokreta u svakodnevici, ali i kao katalizatora za suočavanje s posljedicama dugotrajne izolacije uzrokovanom pandemijom. Pored spomenutih projekata, ZPA je održao i Radionice plesa i pokreta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi - štićenike Kuće milosrđa u Majmajoli u Istri kao i Radionice pokreta za treću dob u već spomenutom Domu za starije i nemoćne Ksaver. Također, u spomenutom su periodu redovni održavani i plesni online treninzi članica Zagrebačkoga plesnog ansambla, namijenjeni za plesače/ice i širu javnost.

Program ZPA ONLINE realiziran je uz podršku Ministarstva kulture i medija RH kroz Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

23.06.2021. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/zpa-online-otplesat-cu-ti-pricu/132753/