objavljeno 09.07.2011. 16:30:00
UČINKOVITO PRANJE

Znate li izvući maksimum iz vaše perilice posuđa?

Kako se pravilno koristiti ovim nadasve korisnim kućanskim aparatom kojeg izgleda ne znamo koristiti kako treba.

(Shutterstock)

Perilica suđa omiljen je kućanski aparat svake žene, no čini se kako ga baš i ne znamo najbolje iskoristiti.

Sjetite se samo koliko puta ste palili mašinu drugi put jer se suđe nije opralo, ili još gore, nakon što ste oprali suđe u perilici, oprali ste ga ponovno i na ruke. O struganju hrane, ispiranju prije stavljanja suđa u perilicu, nećemo niti govoriti, ali zar se baš nikada niste upitali što vam uopće onda treba ta stvar?

Istraživanja pokazuju kako je suđerica aparat koji nas najčešće razočara. Kako biste bili sigurni da ste s vaše strane napravili sve kako treba, pročitajte savjete prije sljedeće upotrebe tog (ne)korisnog aparata.

SOL

Nakon pranja čaše su i dalje zamrljane, na tanjurima ogromne fleke od hrane? Za to možete okriviti vodu, a ne svoju suđericu. Tablete koje sadrže sve u jednom, kako ih proizvođači vole reklamirati, sadrže sol, ali ta sol nije dovoljna da omekša vodu. Stoga, bez obzira koliko kvalitetne tablete kupovali, uvijek stavite i dodatnu sol u pretinac predviđen za nju.

Tijekom vremena nakuplja se kamenac i hrđa na prskalicama koji smanjuju učinkovitost pranja, ali i povećavaju potrebu za električnom energijom. Također, zbog toga se deterđent koji koristite ne može rastopiti do kraja.

Novije mašine imaju indikator soli, ali uzmite otprilike mjeru jednom mjesečno dobro očistite mašinu i napunite sol do vrha. Perete li više od jedne mašine na dan, onda ovo napravite svaka dva tjedna.

KAKO PRAVILNO NAPUNITI MAŠINU

Perilica za suđe radi na principu uzimanja vode iz pipe. Zatim se grije pomoću ugrijane metalne šipke kroz koju prolazi struja. Zatim, električna pumpa šalje tu vodu kroz mlaznice u mašini koje su povezane s dvije elise jedne ispod gornje ladice i jedne ispod donje ladice za suđe.

Vrlo je bitno kako slažete suđe u mašinu. Voda u donjem dijelu mašine je puno toplija pa je donja polica rezervirana za lonce i tave, ali ne i za plastiku koja bi se mogla deformirati zbog topline. Važno je i da ne pretrpavate perilicu jer onda voda neće moći dosegnuti sve dijelove posuđa na pranju.

Tanjure stavite dalje od prskalica kako ne bi blokirali mlaz koji pere.

Čak i najmodernije perilice imaju problema ako ostavite previše hrane na posuđu. Ne morate ga ispirati, ali prebrišite ubrusom ako ima krupnijih ostataka.

Kad vadite posuđe, uvijek prvo izvadite donju ladicu kako biste spriječili kapanje s posuđa iz gornje ladice.

PRAVILA PRANJA

Izbjegavajte prati noževe u perilici jer se tako istupljuju. Željezne tave će vam zahrđati ako ih perete u mašini kao i dijelovi posuđa koje je napravljeno od tog materijala. Drvene daske će tijekom vremena popucati ili se napuhnuti.

U mašini možete prati i srebrninu, ali pripazite da ju ne stavljate zajedno s prljavim posuđem od ručka jer bi kiselina iz hrane mogla djelovati korozivno na srebro. Prije takvog pranja, isperite posuđe.

Pribor za jelo izvadite što prije nakon završetka pranja jer ga vlaga iz perilice može oštetiti, tj. potamniti metalne dijelove.

Završno ispiranje može promijeniti boju na aluminijskom posuđu. Ako vam to smeta, izvadite takvo posuđe prije završnog ispiranja.

ODRŽAVANJE PERILICE ČISTOM

Barem jednom tjedno prođite sve rubove mašine krpicom kako se ne bi nakupljale masnoće i razne bube. Istovremeno očistite i filtere. Kad izvadite filter iz perilice, potopite ga u sapunjavu vrelu vodu kako bi se otopile masnoće s njega.

Unutrašnjost perilice operite deterđentom koji je namijenjen za to, ili kao jeftiniju verziju: stavite šalicu sode bikarbone u šalicu i pol alkoholnog octa na dno mašine i odvrtite program na  prazno.

Poštujući ova pravila vaša perilica suđa prat će učinkovitije nego do sad, a uz malo prakse imat ćete puno više vremena za sebe i svoje najmilije dok ona odrađuje „prljavi posao".

09.07.2011. 16:30:00
http://m.metro-portal.hr/znate-li-izvuci-maksimum-iz-vase-perilice-posudja/61109/