objavljeno 15.05.2009. 10:06:04
za 3,2 metra

Znanstvenici upozoravaju na netočne podatke o topljenju leda

Topljenje artičkog leda neće podići razinu oceana koliko se mislilo

(Corbis)

Topljenje antarktičkoga leda znatno će manje povisiti razinu vode oceana nego što se dosad mislilo, ali će ipak imati dramatičan učinak, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Na temelju novih geometrijskih mjerenja debljine antarktičkoga leda, britanski i nizozemski znanstvenici ističu da bi se razina oceana, kada bi on nestao, povisila za 3,2 metra, a ne između 5 i 7 metara kao što se do sada navodilo.

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak u časopisu Science, čak i povišenje razine oceana za jedan metar moglo bi djelovati na polje zemljine sile teže u južnoj polutci i promijeniti rotaciju planeta.

Ta promjena rotacije dovela bi do akumulacije vode oceana u sjevernoj polutci, što bi izazvalo velike promjene u razini mora, a najveće povišenje razine moglo bi se očekivati na istočnim i zapadnim obalama Sjedinjenih Država.

"Shema povišenja razine oceana ne ovisi o brzini i količini otopljenog leda zapadne Antarktike", upozorava glavni autor istraživanja Jonathan Bamber s bristolskog sveučilišta.

Antarktika ima oko devet puta više leda od Grenland i smatraju je tempiranom bombom za razinu oceana.

Velike površine santa leda koje plutaju trenutačno sprječavaju pritjecanje tog leda do oceana. (hina/metro-portal)

15.05.2009. 10:06:04
http://m.metro-portal.hr/znanstvenici-upozoravajuna-netocne-podatke-o-topljenju-leda/17788/