objavljeno 05.01.2018. 14:07:00
COOL!

Znanstvenici pronašli arhaičnu meksičku strukturu koja prikazuje "model svemira"

Meksički arheolozi pronašli su kamen "tetzacualco" kojeg smatraju nekom vrstom svetišta, a mogao bi prikazivati "minijaturni prikaz svemira".

Kako je stvoren svijet...
Kako je stvoren svijet... (Arturo Cruz/Terrsat Cartografia)

Nalazi se u jezeru blizu vulkana Iztaccihuatl, blizu Meksiko Cityja, u mjestu Nahualac.

Prema starim mezoameričkim mitovima o stvaranju svijeta, čudovište slično krokodilu, Cipactli, plutalo je u pradavnim vodama, a iz njegovog su tijela stvoreni zemlja i nebo.

S obzirom da se svetište nalazi na sredini jezera, arheolozi su njegov smještaj protumačili kao dio legende o stvaranju svijeta i vremena.

Arheolozi koje vode istraživanje tvrde da su arhitektonski elementi smješteni u vodi na ovakav način dokaz da su imali veliku ulogu u mezoameričkoj kulturi. Kontrolirao se tok vode koja je pritjecala u jezero, tako da je stvarala dojam kamene strukture koja pluta na vodi.

Iskopavanja na nalazištu počela su 2016., a odmah su pronađeni znakovi ljudske aktivnosti u Nahualacu. Nađeni su dijelovi keramičkog posuđa, oštrica od opsidijana i ostaci ugljena i minerala koji bi mogli biti ostaci žrtve koje su prinosili bogovima.

Nahualac se sastoji od dva dijela, od kojih je prvi svetište izgrađeno od nekoliko redova naslaganog kamenja. Drugi dio nalazi se 150 metara dalje od svetišta i na tom su mjestu pronađeni keramički ostaci povezani s Tlalocom, božanstvom kiše, koji datiraju između 750. i 1150. godine

Smatra se da nalazište simbolizira prostor na kojem su se odvijali rituali i na kojem je osnovan kult Tlalocu, i ostalim božanstvima vode i zemlje.

Piše: Andrea Holi
05.01.2018. 14:07:00
http://m.metro-portal.hr/znanstvenici-pronasli-arhaicnu-meksicku-strukturu-koja-prikazuje-model-svemira/109537/