objavljeno 20.10.2015. 11:23:00
MUDRICE

Znakovi da znate s lovom

Biti u plusu u današnje vrijeme je, na žalost, više privilegija nego pravilo, no ako usvojite ove navike, vjerojatno će se to dogoditi i vama

Ide li novac od vas ili k vama? :)
Ide li novac od vas ili k vama? :) (Shutterstock)

Znate li s novcem? Ovo pitanje trebao bi si postaviti svatko, ne samo oni koji krpaju s plaćicom od prvog do prvog (ili kad je već dobivaju), a Business Insider prikupio je ova postignuća koja biste trebali imati kako bi vam račun uvijek bio u plusu.

Evih 12 znakova Business Insidera spadaju među postignuća u vođenju osobnih financija, pa se nadamo da ćete se pronaći u većini njih!

Imate vremenski stabilna primanja, i znate kolika su - živjeti unutar svojih mogućnosti znači da najprije morate znati čime raspolažete.

Znate koliko trošite - jednom kada zate koji su vam osnovni troškovi, znat ćete lakše i odlučivati o dodatnima.

Možete platiti svoje račune svaki mjesec - ako si možete priuštiti hranu, režije, prijevoz, rate kredita ili bilo koje druge troškove koje uvijek imate, a da pri tome ne ulazite u dugove, znači da ste si ih naučili priuštiti.

Možete si kupiti stvari koje želite - ovo znači da ne morate razmišljati o tome možete li si priuštiti ručak s kolegama, ili rokovnik koji vam se svidio 'u prolazu'.

Štedite - pored trošenja, uvijek barem mali dio prihoda ostavite sa strane.

Počeli ste misliti na budućnost - čak i ako još ne uplaćujete mirovinsko osiguranje, razmišljate o tome kako želite da vam izgleda budućnost, i donosite odluke u skladu s tim.

Unaprijed planirate velike izdatke - ako planirate veliko ulaganje poput automobila, vi nekoliko mjeseci unaprijed počinjete 'pripreme' za takvo što.

Provjeravate svoju likvidnost - znate u kakvoj ste situaciji ako dođe do potrebe da u svojoj baanci zatražite zajam.

Nemate dugove na karticama - kupovanje 'na karticu' često zna prevariti naš dojam da 'ne trošimo toliko puno' a onda se nakupiti u pravi dug. Ne dozvoljavate si to.

Razgovarate s partnericom ili partnerom o novcu - ko sa svojom 'drugom polovicom' redovito razgovarate i planirate vaše financije, u prednosti ste. Znate kako se kaže, dvije glave su pametnije od jedne? To u financijama itekako vrijedi!

Učite o novcu - jedna od zajedničkih osobina bogatih ljudi jest što ne bježe od samoedukacije o novcima, financijama, raznim mogućnostima i informiranju.

Ulažete - iako se čini beskorisnim dati novac za nešto od čega nećemo odmah imati koristi, ulaganja imaju velike potencijale za povećanje bogatstva u budućnosti.

20.10.2015. 11:23:00
http://m.metro-portal.hr/znakovi-da-znate-s-lovom/94561/