objavljeno 22.09.2022. 08:31:00
ANALIZA

Znak panike u Kremlju?

Putinova najava djelomične mobilizacije naišla je na oštre kritike i protumačena kao dokaz da je invazija pred neuspjehom. I njemački kancelar smatra da je to znak da Rusija nije postigla svoje ciljeve u Ukrajini

Što se tu događa?
Što se tu događa? (Arhiva)

Kritike zajedno s pozivom da se ne dozvoli zastrašivanje od strane Rusije - to su prve reakcije na djelomičnu vojnu mobilizaciju koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Njemački kancelar Olaf Scholz smatra Putinovu najavu znakom da Rusija nije postigla svoje ciljeve u Ukrajini, rekao je Scholzov glasnogovornik. Isti potez je njemački vicekancelar Robert Habeck nazvao "lošim i pogrešnim korakom".

Odluka o mobilizaciji 300.000 pričuvnika, kako je rekao Habeck, predstavlja "daljnju eskalaciju agresorskog rata protiv Ukrajine koji se kosi s međunarodnim pravom". Habeck je najavio da će o tome raspravljati savezna vlada. Za njega, kao i za vladu, kako je istakao, "jasno je da ćemo Ukrajini u ovim teškim vremenima nastaviti pružati sveobuhvatnu podršku".

I njemački savezni ministar financija Christian Lindner (FDP) komentirao je za medije u Berlinu odluku o djelomičnoj mobilizaciji.

"Za mene je to znak slabosti. Ukrajina se time neće dati zaplašiti. Ni mi se time ne trebamo dati zaplašiti. Moramo se pripremiti za dugi sukob s Rusijom. Zato moramo razgovarati u krugu naših saveznika i partnera kako da podržimo Ukrajinu u još dužem ratu za mir i slobodu."

"Invazija je neuspješna"

Britanski ministar obrane je djelomičnu mobilizaciju shvatio kao znak da je "invazija neuspješna". Ministar Ben Wallace je objasnio da su Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu poslali desetke tisuća građana u smrt. „Još toliko prijetnji i propagande ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina u ovom ratu pobjeđuje, da je međunarodna zajednica ujedinjena i da će Rusija postati omražena na globalnoj razini."

Američka veleposlanica u Kijevu Bridget Brink napisala je na Twitteru: "Lažni referendumi i mobilizacije su znakovi slabosti i ruskog neuspjeha." Sjedinjene Američke Države, kako je još napisala, nikada ne bi priznale Rusiji pravo na anektirani ukrajinski teritorij, "a mi ćemo i dalje, koliko god to bude potrebno, stajati na strani Ukrajine".

Rutte: "Sačuvati smirenost"

Zapad bi pred ruskom "retorikom o nuklearnom oružju" trebao sačuvati smirenost, izjavio je za tv-kanal NOS nizozemski premijer Mark Rutte. Naredba o mobilizaciji, kako je rekao, znak je panike u Kremlju, koju ne treba shvatiti kao direktnu prijetnju ratom velikih razmjera sa Zapadom. „Njegovu retoriku o nuklearnom oružju čuli smo mnogo puta, i ona nas ne uzbuđuje."

I češki premijer Petr Fiala se založio za nastavak podrške Ukrajini: "Djelomična mobilizacija koju je najavio Vladimir Putin pokušaj je daljnje eskalacije rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine. I to je dodatni dokaz da je Rusija jedini agresor." Neophodno je, kako je istakao, pomoći Ukrajini. „I to moramo nastaviti u našem vlastitom interesu."

Taj korak je bio očekivan, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoliak, istakavši da rat za Rusiju ne ide po planu. Cilj je okriviti Zapad za rat i pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji, rekao je Podoliak novinskoj agenciji Reuters.

"Putin je u defanzivi"

Stručnjak za sigurnosna pitanja Markus Kaim iz Zaklade za znanost i politiku ukazuje na najnovije vojne uspjehe i ponovno zauzimanje teritorija od strane ukrajinske vojske: "Čini se da dijelovi ruskih ratnih ciljeva trenutno više nisu dostižni", objasnio je Kaim u intervjuu za tagesschau 24. "Predsjednik Putin osobno se nalazi u defanzivi."

Prema Kaimovom mišljenju, Putin pokušava izvršiti pritisak na Zapad: "Govori o nuklearnom oružju kojim raspolaže, tvrdi da ne bi blefirao. Predstavlja se kao agresivni vojskovođa. Sasvim je jasno da je riječ o pokušaju ostvarivanja utjecaja na političku debatu u Europi i SAD-u."

Piše: DW/agencije
22.09.2022. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/znak-panike-u-kremlju/139353/