objavljeno 17.02.2008. 21:05:31

Zlatni medvjed brazilskom filmu o policiji

Dodjelom Zlatnog medvjeda brazilskom filmu ‘Tropa de Elite’ u subotu navečer završen je službeni dio 58. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

‘Tropa de Elite’ (‘Elitna postrojba’) redatelja Josea Padilhe, prema mišljenju međunarodnog žirija pod predsjedanjem redatelja Constantina Coste-Gavrasa, ‘na vrlo ekspresivan način’ prikazuje stvarnost u siromašnim predgrađima Rio de Janeira.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je Paul Thomas Anderson za film ‘Bit će krvi’ a isti film, koji je tijekom Berlinalea slovio kao favorit za glavnu nagradu, dobitnik je i Srebrnog medvjeda za izuzetni umjetnički doprinos za glazbu koju je potpisao Johnny Greenwood.

Veliku nagradu žirija dobio je film ‘Standard operating procedure’ redatelja Errola Morrisa, o zločinima američkih vojnika u iračkom zatvoru Abu Ghraibu.

Scene nasilja‘Elitna postrojba’ govori o brutalnoj borbi specijalnih postrojbi brazilske policije protiv organiziranog kriminala. Film je zbog scena nasilja izazvao brojne kontroverze.Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Reza Naji za ulogu u filmu ‘The song of sparrows’, a za žensku Sally Hawkins za ulogu u britanskom filmu ‘Happy-go-lucky’. Srebrnog medvjeda za scenarij dobio je Wang Xiaoshuai za kineski film ‘In love we trust’.

Nagradu za film prvijenac dobio je japanski režiser Kumusaka Izuru za film ‘Park and Love Hotel Asyl’, dok je specijalna nagrada za filmsku inovaciju ‘Alfred Bauer’ pripala meksičkom redatelju Fernandu Eimbckeu za film ‘Lake Tahoe’.   (HINA)

17.02.2008. 21:05:31
http://m.metro-portal.hr/zlatni-medvjed-brazilskom-filmu-o-policiji/3058/