objavljeno 19.05.2008. 00:13:39

Životinjske i biljne vrste su pred izumiranjem

Neki znanstvenici misle da je nestanak životinja i biljaka početak novog velikog brisanja vrsta

Polarni medvjedi prošlog su tjedna proglašeni ugroženom vrstom
Polarni medvjedi prošlog su tjedna proglašeni ugroženom vrstom (Reuters)

Biološka raznolikost svijeta smanjila se za najmanje jednu trećinu u proteklih 35 godina uglavnom zbog uništavanja staništa i trgovine divljim životinjama, objavila je zaklada za zaštitu prirode WWF.

WWF je upozorio da će klimatske promjene sve više otežavati probleme divljih životinja i biljaka tijekom iduća tri desetljeća.

- Biološka raznolikost podržava zdravlje našeg planeta i izravno utječe na naše živote, tako da je uzbunjujuće što unatoč povećanoj svijesti o pitanjima zaštite okoliša nastavljamo bilježiti negativan trend - rekao je voditelj kampanje WWF-a Colin Butfield.

Indeks ‘Živi planet’ WWF-a globalno prati oko 4000 vrsta ptica, riba, sisavaca, gmazova i vodozemaca, a pokazao je da je od 1970. do 2007. broj kopnenih vrsta opao za 25 posto, morskih za 28 posto, a slatkovodnih za 29 posto. Od sredine devedesetih, broj vrsta morskih ptica opao je za 30 posto.

Izvješće je objavljeno uoči skupa u Bonnu gdje će idućeg tjedna predstavnici država potpisnica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti pokušati naći način kako spasiti svjetsku floru i faunu od djelovanja ljudi.

Neki znanstvenici vide gubitak biljaka, životinja i kukaca kao početak šestog velikog brisanja vrsta u povijesti Zemlje, od kojih je posljednje počelo u razdoblju dinosaura koji su nestali prije 130 milijuna godina.

Znanstvenici podsjećaju da većina hrane i lijekova dolazi izvorno iz prirode i napominju da nestajanje vrsta ugrožava i opstanak ljudi.

- Smanjena biološka raznolikost znači da su milijuni ljudi suočeni s budućnošću u kojoj će zalihe hrane biti osjetljivije na štetočine, a opskrba vodom neredovita ili nedovoljna - rekao je glavni ravnatelj WWF-a James Leape.   (HINA)

19.05.2008. 00:13:39
http://m.metro-portal.hr/zivotinjske-i-biljne-vrste-su-pred-izumiranjem/7382/