objavljeno 17.02.2020. 10:01:00
IZLOŽBE

Žive slike 2020.: Obrazovanje u Muzeju grada Zagreba

Tijekom trajanja Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku

Žive slike 2020.
Žive slike 2020. (MGZ)

Muzej grada Zagreba 21 godinu za redom, tijekom zadnjeg vikenda fašnika, priređuje edukativni program Žive slike. Ovogodišnja tema Živih slika je obrazovanje te će u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i njegovim djelatnicama biti predstavljeno hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica. Žive slike dani su otvorenih vrata za posjetitelje Muzeja, a ulaz je slobodan!

Tako će zagrebačka opatica Judita Petronila Zrinska pričati o školi za djevojčice koja je bila u sklopu samostana, Marija Jambrišak podučit će vas školskoj disciplini, a Natalija Wickerhauser kako učiti strane jezike.

Žive slike organizirane su po uzoru na slično događanje priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, a najpoznatije su bile u palači obitelji Vranizcany. Djelatnici Muzeja grada Zagreba, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.

Uz već poznate likove (kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy...) ove godine u Muzeju možete susresti i niz novih: Tatara u potjeri za kraljom Belom IV., Barbaru Kovačić, mlinaricu na Kaptolu, učenice Glazbene škole i njihovu učiteljicu, Stjepana Radića kao studenta na Zagrebačkom sveučilištu, Karolu Milobar, prvu zagrebačku ginekologinju, zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzela i brojne druge likove.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice glazbe iz Glazbenog učilišta Elly Bašić će vas podučiti i kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak 25. veljače u organizaciji Pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a nekolicina djelatnika Muzeja i naših suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti Klaićeva te djecu oboljelu od cerebralne paralize u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.

Godine 2017. programu je dodijeljena nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program.

Tijekom trajanja Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku. Profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj posjetiteljima će oslikavati lica.

17.02.2020. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/zive-slike-2020-obrazovanje-u-muzeju-grada-zagreba/123819/