objavljeno 16.12.2018. 12:47:00
SAVJETI

Zimski uvjeti na cesti - pravila i savjeti

Zima je stigla i na ceste, pa se nije loše podsjetiti zakona, pravilnika i savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima

Kako voziti zimi?
Kako voziti zimi? (Arhiva)

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN" br. 85/16.) propisano je sljedeće:

- Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

- Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

- Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

- Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

- Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici,vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

16.12.2018. 12:47:00
http://m.metro-portal.hr/zimski-uvjeti-na-cesti-pravila-i-savjeti/115932/