objavljeno 01.02.2019. 18:01:00
BRRR

Zima je zdrava, evo i zašto

Čovjek je jako prilagodljiv na razne životne uvjete, može podnositi i iznimno visoke i iznimno niske temperature

Zima nam treba, voljeli je mi ili ne :)
Zima nam treba, voljeli je mi ili ne :) (Arhiva)

Zimu ne vole pretjerano ni ljubitelji zimskih sportova - lijepo im je kad skijaju, no ostatak tog godišnjeg doba rado bi izbjegli jer donosi i sezonu gripe, poledicu, lomove, a osim toga mnogi jednostavno ne vole hladnoću. Malo je onih koji razmišljaju o tome kako je upravo zima to jest izmjena godišnjih doba idealna za funkcioniranje ljudskog organizma

No, stručnjaci kažu da je civilizacija koju danas poznajemo zapravo utemeljena na mediteranskom području koje očito nekim svojim karakteristikama odgovara čovjeku današnjice.

Čovjek je jako prilagodljiv na razne životne uvjete, može podnositi i iznimno visoke i iznimno niske temperature. Izazov je zapravo podnošenje promjena. Zima i hladnoća mogu imati pozitivne učinke na funkcioniranje organizma. I u narodu je poznato da su dobre one godine kada je jača zima jer se odvijaju važni procesi za zdravlje.

Čovjek je zaista jako prilagodljiv, no naši mehanizmi prilagodbe sve su slabiji u moderno doba jer sve smo više u zatvorenome i sve smo više razmaženi.

Ono što nas razlikuje od drugih životinja upravo je naša mogućnost da si sami pomognemo i prilagodimo se kako hladnom tako i toplom vremenu. Uvijek će biti onih kojima nedostaje ljeto zimi i zima ljeti, ali moramo biti zahvalni upravo na tim promjenama.

01.02.2019. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/zima-je-zdrava-evo-i-zasto/116717/