objavljeno 12.05.2010. 18:15:04
NEMA STRATEGIJE

Žetva pšenice je pred vratima, poljoprivrednici zabrinuti

Pod pšenicom je 20 posto manje zemlje nego prošle godine, a još se ništa ne zna niti o otkupu, skladištenju i cijeni

(Shutterstock/ilustracija)

Do žetve pšenice ostalo je 50-ak dana, a o otkupu, skladištenju i cijeni još se ništa ne zna pa su proizvođači vrlo zabrinuti, istaknuto je danas na okruglom stolu "Stanje proizvodnje žitarica u Hrvatskoj s osvrtom na žetvu 2010".

Skup je organiziran na poticaj SDP-ovih članova Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Hrvatskog sabora.

Dragutin Bodakoš, saborski zastupnik SDP-a i član odbora, kazao je kako je nedolazak pozvanih iz resornog ministarstva još jedan dokaz koliko "najodgovornije, zajedno s vladom, zanima razvoj poljoprivrede".

Istaknuto je da je u Hrvatskoj pod pšenicom oko 141.000 ha ili 20-ak posto manje nego u prošloj žetvi, a uzrok je, rekao je predsjednik županijske skupštine Zlatko Maksimović (SDP), težak novčani položaj poljoprivrednika.

Naglasio je kako je u županiji 15.500 obiteljskih gospodarstava i 844 pravna subjekta, da je proizvodnja hrane strateška odrednica, ali da država nema strategiju poljoprivrednog razvoja što će biti velik problem za hrvatskog seljaka kad uđe u EU.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uz ostalo je rekao da županija podupire opravdane zahtjeve seljaka upućene resornom ministarstvu i vladi jer je "nedopustivo da država nema poljoprivrednu strategiju i što dopušta uvoz svega i svačega, umjesto da se osigura izvoz kvalitetne hrvatske hrane".

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević očekuje od vlasti da učini sve kako seljaci ne bi morali prosvjedovati i "kamčiti" na cesti svoja prava. Dodao je kako nitko ne zna kolika će biti otkupna cijena pšenice, ali je najbitnije da je proizvodnja znatno skuplja "premda se nitko za to ne brine".

Đakovački gradonačelnik i član saborskog odbora Zoran Vinković ocijenio je "potpunim promašajem osnutak Poljoprivredne komore u Zagrebu umjesto u Slavoniji", ustvrdivši kako je "ta komora namijenjena 'uhljebljenju' HSS-ovih propalih političkih kadrova, a ne za pomoć obiteljskim gospodarstvima". (hina/metro-portal)

12.05.2010. 18:15:04
http://m.metro-portal.hr/zetva-psenice-je-pred-vratima-poljoprivrednici-zabrinuti/39876/