objavljeno 09.04.2015. 19:01:00
PAMETNO

ZET upozorava neoprezne pješake, rolere, bicikliste ...

Dolaskom toplijeg i sunčanijeg vremena na zagrebačkim ulicama povećava se broj pješaka, rolera, biciklista, a to je razlog za pojačan oprez u prometu

Pripazite kako se krećete u blizini tramvaja
Pripazite kako se krećete u blizini tramvaja (Arhiva)

''Iako vozači tramvaja i autobusa kontinuirano pridaju pažnju sigurnosnom prometnom aspektu, od velike je važnosti odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu'', upozoravaju iz ZET-a i napominju kako je poseban oprez potreban kada se hoda u blizini tramvajske pruge.

''Podsjećamo, zaustavni put tramvaja duži je od drugih gradskih vozila zbog čega je potrebna dodatna pažnja tijekom kretanja u zoni tramvajskih koridora''.

Za mnoge nesreće, upozoravaju, krive su slušalice zbog kojih pješaci ne čuju zvučne signale tramvaja i autobusa.

''U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta. Također, kretanje  uz tramvajsku prugu, kao i nekorištenje pješačkih prijelaza, dodatno poveća rizik od nezgoda'', stoji u ZET-ovom priopćenju.

Osim ovih ''proljetnih'' upozorenja ZET je još jednom podsjetio da je svakodnevno potrebno biti oprezan prilikom vožnje tramvajem jer su vozači često prisiljeni naglo kočiti pa je uvijek dobro držati se za rukohvat.

09.04.2015. 19:01:00
http://m.metro-portal.hr/zet-upozorava-neoprezne-pjesake-rolere-bicikliste/91090/