objavljeno 25.05.2015. 08:00:00
BAĆUŠKA

Žestoke kritike na račun Putina

Novi ruski zakon o "nepoželjnim" stranim organizacijama naišao je na žestoke kritike međunarodne zajednice. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Sjedinjene Američke Države (SAD) izražavaju „duboku zabrinutost“

Putin steže obruč oko nevladinog sektora
Putin steže obruč oko nevladinog sektora (Arhiva)

„Ovo je još jedan primjer gušenja neovisnih glasova koji provodi ruska vlada". Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a jasno je iznijelo svoj stav o odnosu vlade u Moskvi prema nevladinim organizacijama. SAD je "duboko zabrinut" zbog novog zakona, izjavila je Marie Harf, zamjenica glasnogovornika State Departmenta.

U Washingtonu su zabrinuti zbog sve većeg ograničavanja rada neovisnih medija, organizacija koje se zalažu za jačanje civilnog društva, za prava nacionalnih manjina i političke oporbe.

Ogorčenje aktivista za ljudska prava

Iz američkog Ministarstva vanjskih poslova odaslana je još jedna verbalna „strelica" u pravcu Moskve. U Washingtonu tvrde da je cilj Moskve da "ruski narod izolira od ostatka svijeta". Harf tvrdi da Rusi "zaslužuju vladu koja potiče otvorenu razmjenu ideja, ima transparentan i odgovoran način vladavine, omogućava jednakost pred zakonom i mogućnost da se do svojih prava dođe bez straha od osvete".

Prethodno su i organizacije Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International (AI) nove mjere vlade u Moskvi ocijenile kao „težak napad na slobodu govora i izražavanja mišljenja".

HRW prenosi da je novi zakon ustvari usmjeren protiv ruskih aktivista i organizacija kojima se onemogućava suradnja s partnerima u inozemstvu. Zakon "potiče ksenofobiju i nacionalizam", a međunarodna zajednica bi ga trebala osuditi, tvrdi se.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) od ruskog je predsjednika Vladimira Putina ranije zatražila da vetom spriječi stupanje na snagu spornog zakona. Putin ga je, međutim, već potpisao, prenio je službeni Kremlj.

Prijetnje novčanim i zatvorskim kaznama

Novi zakon omogućava oštriji nastup organa pravosuđa protiv stranih nevladinih organizacija. Zakon prijeti visokim novčanim i zatvorskom kaznom do šest godina građanima Rusije koji surađuju s "nepoželjnim organizacijama". Protiv organizacija koje se proglasi "nepoželjnima" mogu se donijeti kaznene mjere, a njihova imovina može biti zamrznuta. Nadalje, moguća je potpuna zabrana rada neke organizacije i zabrana ulaska u Rusiju njezinim suradnicima.

Kritičari tvrde da je, zahvaljujući nejasnim formulacijama u zakonu, moguće pokrenuti kaznene mjere i protiv stranih firmi koje posluju u Rusiji. Još 2012. je ruska Duma usvojila jedan sporni zakon kojim su nevladine organizacije koje se financira iz inozemstva mogle biti proglašene "stranim agentima".

 

Piše: Jeannette Angela Cwienk/dw
25.05.2015. 08:00:00
http://m.metro-portal.hr/zestoke-kritike-na-racun-putina/91936/