objavljeno 13.03.2008. 01:33:48

ZERP se 15. ožujka ukida za EU

HDZ-u potporu za odgodu dali Šišljagić i Glavaš koji su zbog toga došli iz Osijeka

Sabornici su opet iskoristili karikature kako bi pokazali što misle o problemima oko ZERP-a
Sabornici su opet iskoristili karikature kako bi pokazali što misle o problemima oko ZERP-a

Zagreb • Od subote 15. ožujka Zaštićeni ribolovno-ekološki pojas u Jadranu više se neće primjenjivati na članice EU, dakle ni na Italiju i Sloveniju.

Nakon punih deset sati rasprave, Sabor je danas nešto iza ponoći usvojio prijedlog HDZ-a da se od 15. ožujka ‘privremeno odgodi primjena ZERP-a na članice EU sve do postizanja zajedničkog dogovora u europskom duhu’.

HDSSB spasio Sanadera

HDZ-u su sinoć  potporu dali koalicijski partneri iz redova HSLS-a, SDSS-a, manjina, ali i oporbenjaci iz IDS-a te HDSSB-a, sa 77 glasova. Zanimljivo je da su Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić u večernjim satima doputovali iz Osijeka kako bi pomogli HDZ-u izglasati odgodu ZERP-a.

“Stavili smo pojas, opojasali smo se, ali su nam gaće i hlače odavno pale, na gležnju su nam unatoč svim pojasima. Iz solidarnosti sa ZERP-om ni ja nisam stavio pojas.”
Ivan Čehok
potpredsjednik HSLS-a

Glasovi IDS-a i HDSSB-a tako su ‘uskočili’ umjesto glasova HSS-a koji je odlučio glasati protiv odgode ZERP-a. Za HDZ-ov prijedlog nisu bili ni HNS i SDP, i to s objašnjenjem da ne žele glasati za odluku oko koje vladajuća koalicija ni Vlada nemaju jedinstven stav. Ostali su suzdržani.

Premijer Ivo Sanader jučer popodne je, otvarajući raspravu o ZERP-u, zastupnicima kazao kako će Hrvatska, ako ne odustane od primjene ZERP-a, ostati dio problematičnog Balkana. Odustane li, pak, od primjene ZERP-a na EU pred Hrvatskom se, naveo je, otvara jasna europska perspektiva.

- Nalazimo se pred dilemom: inzistirati na ZERP-u ili ubrzati pregovore s EU. Mi iz HDZ-a predlažemo ovo drugo - rekao je Sanader obećavajući da će, ako se ZERP ukine, Vlada učiniti sve da Hrvatska do ljeta 2009. završi pregovore s EU.

“Ako traži potporu oporbe da se riješi neugodna i teška situacija u koju nas je HDZ doveo, Vlada prvo mora izgraditi jedinstveni stav vladajuće koalicije.”
Vesna Pusić
predsjednica  HNS-a

Čelnik HSS-a Josip Friščić jučer je nekoliko puta naglasio da njegova stranka neće podržati HDZ-ov prijedlog, ali kako ne znači njihov izlazak iz Vlade i da će Vlada pasti.

- Razumijemo koalicijske partnere i ne zamjeramo im. ZERP su stavili u oštricu predizborne kampanje i logično je da ne mogu odustati - komentirao je šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang.

Zastupnici  SDP i HNS poručili da će prijedlog podržati samo ako vladajuća koalicija, kojoj pripada i HSS, bude jedinstvena.

Nejedinstvo Vlade

Najave HSS-a da neće podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u i HNS-u ocijenili su pokazateljem da Vlada i vladajuća koalicija nisu jedinstveni, te da takvi ne mogu štititi nacionalne interese.

- U Vladi trenutno nema dogovora oko najvažnijeg unutarnjeg i vanjskopolitičkog pitanja. SDP ima dileme može li takva Vlada u kojoj više nema kohezije voditi hrvatsko društvo - naglasio je šef SDP-a Zoran Milanović. (METRO/JL) 

13.03.2008. 01:33:48
http://m.metro-portal.hr/zerp-se-15-ozujka-ukida-za-eu/4317/