objavljeno 15.07.2011. 12:55:00
VIRTUALNI SVJETOVI

Žene više vole kompjuterske igre nego seks

Suprotno svim uvriježenim mišljenjima, djevojke igraju komputerske igre jednako često kao i muškarci, a prosječnoj igračici je igranje draže od seksa i shoppinga

Fotografija vijesti

Igranje igara na konzolama i računalima već se dugo smatra gotovo isključivo muškim hobijem, a priče koje nam donose mediji obično nam prikazuju roditelje čiji sin ima problema u školi i životu zbog ovisnosti o igrama, ili naricaljke nesretnih supruga čiji muževi više vremena provode ubijajući zmajeve u Azerothu nego u bračnoj postelji.

Nedavno provedena studija u SAD-u mogla bi iz temelja promijeniti način u kojem igranje gledamo kao mušku zabavu.

Velika anketa koju je provela tvrtka Doritos pokazala je kako gotovo isti postotak žena i muškaraca redovito igra nešto na računalu, a gotovo nevjerojatno, prosječna igračica provodi više slobodnog vremena zalijepljena za ekran nego što to čini prosječni igrač.

Studija je pokazala da 50% muškaraca priznaje kako često igraju online igre, a isto je reklo i 49% djevojaka. Podatak koji zvuči poprilično nevjerojatno jest da prosječan muškarac na igranje troši 22,3% svog vremena, dok to čini 23,1% djevojaka.

Studija nije samo pokazala kako žene igraju više nego muškarci, već i da bi prosječna ljubiteljica igara radije igrala igre nego provodila intimne trenutke sa svojim partnerom. Znajući ovo, ne začuđuje ni činjenica kako su igre ženama draže i od shoppinga.

Ipak, muškarce i žene u svijet igara privlače različite stvari. Dok muškarci vole natjecateljski element, za kojeg više od polovica tvrdi da im je ključni razlog, dvije trećine žena tvrde da igraju prvenstveno kako bi se riješile stresa.

Isto tako, žene najčešće igraju igre sa društvenim elementom ili one u kojima mogu testirati svoje moždane vijuge, dok takve iste igre voli tek petina muškaraca, kojima su najdraže ratne igre u kojima mogu ubijati svoje neprijatelje, ili različite pokeraške i igre na sreću.

Stručnjaci upozoravaju da pretjerano igranje i življenje u virtualnim svjetovima može naškoditi društvenim vezama u „stvarnom" životu, poput poslovnih, prijateljskih i ljubavnih. U Velikoj Britaniji u čak 15% razloga za razvod braka navode se partnerove sklonosti računalnim igrama.

„Tehnologija utječe na naše odnose na način da nam omogućuje da bez problema izbjegavamo jedni druge", kaže stručnjak za veze Douglas Weiss. „Nažalost, brojni virtualni svjetovi postali su način za izbjegavanje stvarni veza i intimnosti", zaključuje.

15.07.2011. 12:55:00
http://m.metro-portal.hr/zene-vise-vole-kompjuterske-igre-nego-seks/61314/