objavljeno 27.12.2014. 21:30:00
STVARNO?

Žene su nevjerne zbog genetike?

Koja je uloga genetike u nevjeri? Izgleda prilično velika, ako ćemo vjerovati istraživanju provedeno u Australiji

Nestašni geni su krivi ...
Nestašni geni su krivi ... (Arhiva)

Nevjera je problem koji se u dobrom dijelu veza pojavi prije ili poslije, a znanstvenici s jednog australskog sveučilišta bacili su se na istraživanje koje je imalo za cilj pronaći razloge takvog ponašanja, a rezultati do kojih su došli su pomalo iznenađujući.

>> Prepoznajete li znakove nevjere >>

Naime, u uzorku ispitanika oko 9,8 posto muškaraca i 6,4 posto žena imalo je dva ili više spolnih partnera u posljednjih 12 mjeseci. Znanstvenici su usporedili razlike u postocima između identičnih blizanaca koji dijele sve svoje gene, i dvojajčanih blizanaca, koji ne dijele iste gene.

>> Najčešći razlozi ženske nevjere >>

Genetskim modeliranjem su zatim procijenili nasljednost - udio razlike koja se pripisuje genetskim faktorima. Rezultati su pokazali da su za 63 posto nevjernog ponašanje kod muškaraca krivi naslijeđeni geni te za 40 posto kod žena, a ta je stopa iznenadila znanstvenike koji su tada počeli tražiti gene koji bi mogli uzrokovati takvo ponašanje.

>> Što potiče žene na nevjeru >>

Istraživanje jasno pokazuje da kod nekih ljudi genetika utječe na njihovu vjernost u vezi. Izolirati specifičan gen jako je teško jer na tisuće gena utječe na naše ponašanje, a učinak pojedinačnog jako je malen, no pronađeni su dokazi da određeni gen zaista ima utjecaja na žensku nevjeru. 

Pa vi vidite ...

27.12.2014. 21:30:00
http://m.metro-portal.hr/zene-su-nevjerne-zbog-genetike/89238/