objavljeno 20.05.2020. 18:01:00
KAO I UVIJEK

Žene nose najveći posao u obitelji

Usred krize koronavirusa milijuni ljudi diljem svijeta rade od kuće, kao što su i djeca primorana ostati u svojim domovima zbog zatvaranja vrtića, škola i fakulteta

Sve je na njima...
Sve je na njima... (Arhiva)

Novo istraživanje Lean Ina, ženske organizacije osnovane od Facebook COO-a Sheryl Sandberg, ispituje kako se žene, koje rade od kuće tijekom pandemije Covida-19, bolje nose s obvezama u usporedbi s muškarcima.

Njihova otkrića, barem mnogim ženama u toj situaciji, vjerojatno nisu iznenađujuća: žene s punim radnim vremenom, partnerom i djecom (jednim djetetom ili više) navode da troše više od 71 sat tjedno na brigu o djeci, njegu starijih i kućanske poslove. Muškarci na te "brige" i poslove troše 20 sati manje u prosjeku (51 sat), prenosi Vox.

25 posto žena doživljava fizičke simptome jake anksioznosti, u usporedbi sa samo 11 posto muškaraca. "Znamo da kad stvari postanu teške, žene najteže pogađaju", kaže Sandberg.

Žene kao radna snaga

To se temelji na prethodnim istraživanjima koja su pokazala da je globalna pandemija imala teške posljedice za žene, posebno žene u Sjedinjenim Državama. One čine nerazmjernu količinu osnovne radne snage, a na tisuće i tisuće njih izgubilo je posao, neproporcionalno više njih nego što je posao izgubilo muškaraca.

Sve žene koje rade puno radno vrijeme, brinu o djeci koja su kod kuće, brinu o svojim roditeljima, te rade kućanske poslove - podnose najveći stres.

20.05.2020. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/zene-noce-najveci-posao-u-obitelji/125307/