objavljeno 18.08.2010. 10:40:00
PSIHOLOGIJA PUŠAČA

Želite prestati pušiti? Mislite na cigarete i dalje!

Blokiranje misli o pušenju isprva daje dobre rezultate, ali ubrzo počinje imati sasvim suprotan učinak

pušenje cigarete
pušenje cigarete (Shutterstock)

Mislite li da ćete lakše prestati pušiti ako se trudite ne misliti na cigarete, u krivu ste. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja provedenog na britanskim sveučilištima u Londonu i Hertfordshireu. Studija objavljena u časopisu ''Psychological Science'' navodi da  blokiranje misli o cigaretama isprva smanjuje količinu popušenih nikotinskih štapića, ali ne i dugoročno.

Psiholog James Erskine, jedan od autora studije, kaže kako trud da izbjegavamo misliti o lošoj navici kako bismo je se riješili zapravo aktivira kasniju povećanu konzumaciju.

>> Pušenje uzrokuje 17 vrsta raka

Dr. Erskine i njegov tim znanstvenika već su istražili utjecaj misli na prehranu - pokazalo se da ljudi koji se trude ne misliti na čokoladu kasnije pojedu više od onih koji su o čokoladi namjerno mislili.  

U ovom istraživanju sudjelovalo je 85 pušača tijekom tri tjedna koji su pušili najmanje 10 cigareta dnevno. Podijeljeni su u tri grupe. Tijekom drugog tjedna jednoj je grupi rečeno da potisne misli o cigaretama, drugoj da aktivno misli o pušenju, a treća je grupa bila kontrolna i ništa nije mijenjala.

>> Petogodišnji ovisnik o cigaretama poslan na odvikavanje

Rezultati su pokazali da su pušači u grupi koja je potisnula misli tijekom drugog tjedna pušili gotovo pet cigareta manje od grupe koja je mislila o cigaretama i gotovo četiri manje od kontrolne grupe.  

Ali u trećem tjednu, kad su prestali obuzdavati svoje misli, grupa je počela pušiti tri cigarete više od ostale dvije grupe. Rezultati pokazuju da je u grupi koja je potisnula misli povećanje iz drugog u treći tjedan bilo čak šest cigareta. Znanstvenici zato zaključuju kako je to vrlo loša metoda za prestanak pušenja.

18.08.2010. 10:40:00
http://m.metro-portal.hr/zelite-prestati-pusiti-mislite-na-cigarete-i-dalje/46347/