objavljeno 05.11.2020. 10:01:00
ODLIČNO

Zelene površine pomažu u prestanku pušenja

Osobe koje imaju pristup ili žive blizu zelenih površina rjeđe su sklone pušenju ili nastavku pušenja, pokazalo je novo britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Social Science & Medicine.

Zato je dobro živjeti u prirodi
Zato je dobro živjeti u prirodi (Arhiva)

Rezultati studije provedene među 8000 Britanaca dovode u vezu blizinu i pristup zelenim površinama sa smanjenom vjerojatnošću da će osoba postati pušač i većom vjerojatnošću da će se uspješno uspjeti odviknuti od pušenja.

Studija je pokazala da je kod ljudi koji su pušili u nekom trenutku u životu uočena 12 posto veća šansa da će prestati ako žive u blizini zelenih površina

Rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Plymouthu, Exeteru i Beču nisu se izmijenili ni kada je u obzir uzet socioekonomski status sudionika i njihovo rizično zdravstveno ponašanje.

Ranije studije istih znanstvenika pokazale su da i sam pogled na prirodu i zeleni krajolik smanjuje želju pojedinaca za alkoholom, cigaretama i nezdravom hranom. 

Postoje i raniji dokazi po kojima promatranje prirode smanjuje razinu stresa i povećava dobrobit pojedinca.

Autori studije ističu da je riječ o prvom istraživanju koje eksplicitno dovodi u vezu "veći udio zelenih površina u okruženju sa smanjenjem nezdravog načina života", rekla je Sabine Pahl, suautorica studije i specijalistica za urbanu i ekološku psihologiju na Sveučilištu u Beču.

Ona i njezini kolege vjeruju da bi povećanje broja zelenih površina moglo prerasti u učinkovitu strategiju javnog zdravstva te znatno pridonijeti smanjenju broja pušača u društvu općenito.

05.11.2020. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/zelene-povrsine-pomazu-u-prestanku-pusenja/128470/