objavljeno 23.04.2009. 00:22:25
dan planeta zemlje

Zelena lista upozorila na ekocid na Dubravkinom putu

Fotografija vijesti

Zelena lista obilježila je Dan planeta Zemlje na zagrebačkome Dubravkinom putu koji je, kako ističu, "mjesto posljednje velike zagrebačke devastacije i ekocida počinjenoga bezobzirnom sječom 300-njak stabala park-šume Tuškanac".

U priopćenju Zelena lista ističe da na Dan planeta Zemlje još jednom želi podsjetiti sve ljude na to koliko je za život svih bića na Zemlji važno svako drvo.

Zato ih, navodi se u priopćenju, "zaprepašćuje lakoća kojom Hrvatske šume (ali često i Zrinjevac) posižu za pilom te sve svoje pothvate uvijek zaštite svim potrebnim papirnatim dozvolama nadležnih instanci".

Ističu da ih najviše od svega začuđuje "'lakoća' struke, čak i one visoke akademske, koja kada govori o drvetu misli isključivo u tehničkim dimenzijama pa upotrebljava termine poput drvne mase, prirasta i slično".

Zelena lista navodi da su danas, na Dan planeta Zemlje, imali priliku na nacionalnoj televiziji čuti kako akademik Slavko Matić izgovara riječi: "zagađenje ionako ne možemo spriječiti, pa je zato onda bolje da se u Tuškancu posijeku hrastovi koji više nemaju prinos u drvnoj masi".

Zbog te izjave Zelena lista pita akademika Matića "zar mora biti prinosa i u park-šumi ili bi za park ipak trebali biti neki drukčiji kriteriji očuvanja i njege šuma".

U priopćenju se dodaje da Zelena lista zato šalje čestitke za Dan planeta Zemlje "akademiku Matiću, kao i svima koji ne vjeruju ili ne znaju, da bi pročitali i saznali što znači posjeći jedno odraslo drvo".

Time će, navodi se u priopćenju Zelene liste koje je potpisala supredsjednica Vlasta Toth,"saznati kako se može spriječiti zagađenje, poboljšati životna okolina i kako se jedino mogu zaustaviti promjene globalne klime koje prijete opstanku cijeloga planeta".

23.04.2009. 00:22:25
http://m.metro-portal.hr/zelena-lista-upozorila-na-ekocid-na-dubravkinom-putu/16915/