objavljeno 27.07.2025. 13:01:00
MLJAC

Zdravstvene prednosti višanja: malo voće, velika snaga

Njihov bogat nutritivni sastav i snažna antioksidativna svojstva čine ih vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani

Višnje su izuzetno zdrave
Višnje su izuzetno zdrave (Arhiva)

Višnje su jedno od najzdravijih sezonskih voća koje priroda nudi. Iako male i često zanemarene u korist slađih trešanja, višnje su prava riznica nutrijenata i ljekovitih svojstava. Njihov bogat nutritivni sastav i snažna antioksidativna svojstva čine ih vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Jedna od najvećih prednosti višanja je njihov visok udio antioksidansa, posebno antocijana, koji im daju karakterističnu tamnocrvenu boju. Antocijani pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju upalne procese u tijelu te štite stanice od oksidativnog stresa. To ih čini korisnima u prevenciji brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

Višnje su također prirodni saveznik u borbi protiv nesanice. Sadrže melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja i budnosti. Istraživanja su pokazala da konzumacija soka od višanja ili samih plodova može pomoći u poboljšanju kvalitete sna, osobito kod osoba koje pate od nesanice ili imaju problema s usnivanjem.

Zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju, višnje su od pomoći i osobama koje pate od artritisa i gihta. Redovita konzumacija može pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta bolnih napada, a također pridonosi općem smanjenju boli i ukočenosti zglobova.

Nutritivno, višnje su siromašne kalorijama, ali bogate vitaminima i mineralima. Obiluju vitaminom C, A i kalijem, što ih čini korisnima za jačanje imuniteta, očuvanje zdravlja kože i regulaciju krvnog tlaka. Također sadrže prehrambena vlakna koja potpomažu zdravu probavu i daju osjećaj sitosti, što ih čini idealnim izborom za međuobrok.

Osim što su zdrave, višnje su i vrlo svestrane u kulinarstvu. Mogu se konzumirati svježe, sušene, kao sok, kompot ili sastojak u kolačima i džemovima. Ipak, za maksimalne zdravstvene koristi preporučuje se konzumacija svježih ili minimalno prerađenih višanja bez dodatka šećera.

Zaključno, višnje nisu samo ukusna ljetna poslastica, već i moćna prirodna namirnica koja pozitivno utječe na cijeli organizam. Redovitim uključivanjem višanja u prehranu možete poboljšati opće zdravstveno stanje, potaknuti bolji san i smanjiti rizik od mnogih bolesti. Bez obzira volite li ih same ili u omiljenim receptima, višnje su voće koje zaslužuje mjesto na vašem tanjuru.

27.07.2025. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/zdravstvene-prednosti-visanja-malo-voce-velika-snaga/152669/