objavljeno 26.02.2012. 15:56:00
ISTRAŽIVANJE

Zdravlje žene odlično štiti Omega 3

Bolest od koje žene najviše strahuju, rak dojke, nije na prvom mjestu najsmrtonosnijih ženskih bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Veliko istraživanje danskih znanstvenika ustanovilo je da žene koje jedu puno ribe imaju veliku šansu izbjeći bolesti od kojih žene najčešće umiru, a to su srčani i moždani udar. Znanstvenici su istraživali vezu između količine unosa Omege 3 i pojave bolesti srca na više od 48.000 žena. 

Pratili su ispitanice više od osam godina i utvrdile da žene koje ne jedu ribu imaju trostruko veći rizik da dožive moždani ili srčani udar. 

"Omega 3 je izuzetno važan sastojak koji tijelo ne proizvodi samo i zato se mora konzumirati uglavnom preko ribe," rekao je jedan od autora. 

Omega 3 masne kiseline na više načina štite srce. Smanjuju razine triglicerida u krvi, upalu krvnih žila, čine krv manje ljepljivom i opskrbljuju srce dovoljnom količinom krvi. 

Poznato je desetljećima da je riba dobra za zdravlje, ali je danas malo teže odrediti koja je riba zdrava, s obzirom na to da je tlo (pa samim ti i vode) sve zagađenije. 

Za one koji ne vole ribu, ili 
teško mogu nabaviti svježu ribu, dobra alternativa mogu biti kapsule. 
Nadomjesci na bazi ribljeg ulja se smatraju vrlo zdravim i prošle godine su se našli u prvih pet proizvoda koje preporučuju stručnjaci.
26.02.2012. 15:56:00
http://m.metro-portal.hr/zdravlje-zene-odlicno-stiti-omega-3/68613/