objavljeno 22.05.2011. 12:42:29
MJERE SIGURNOSTI

Zbog erupcije vulkana zatvoren islandski zračni prostor

Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana praćene golemim oblakom prašine,

Fotografija vijesti

"Zatvaraju se zračna luka Kevlavik, naša najveća međunarodna zračna luka, i islandski zračni prostor", rekla je glasnogovornica Isavije, Hjordis Gudmundsdottir. Vulkan Grimsvoetn, blizu ledenjaka Vatnajoekulla, na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu, objavio je islandski meteorološki zavod. Grimsvoetn je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao.

Erupciju prati golem oblak prašine koji je dosezao visinu od "najmanje 17 kilometara, a možda i nešto više", rekao je Einar Kjartansson, geofizičar meteorološkog zavoda. U subotu kasno navečer, oblak je bio visok 20 km, po podacima zavoda.

U travnju 2010. erupcija islandskog vulkana Eyjafjoella gurnula je međunarodni zračni promet u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prometa u mirno doba, s više od 100 tisuća otkazanih letova i više od osam milijuna putnika koji su ostali u zračnim lukama. Nadležne službe u zračnim lukama bojale su se zapravo da bi vulkanska prašina mogla ući u motore zrakoplova i oštetiti ih.

22.05.2011. 12:42:29
http://m.metro-portal.hr/zbog-erupcije-vulkana-zatvoren-islandski-zracni-prostor/59134/