objavljeno 13.02.2024. 10:01:00
BRAVO

Završen hrvatski program na Queer New Yorku | Udruga Domino

Završen hrvatski program na Queer New Yorku, predstava Kill B. dobila recenziju New York Timesa, a festival nastavlja bogat međunarodni program

Program je bio odličan!
Program je bio odličan! (Arhiva)

Hrvatska gostovanja prošli su tjedan otvorila Queer New York International Arts Festival (QNYIAF) na kojem je predstavljen video rad Arijane Lekić-Fridrih "Od 5 do 95", u kojoj umjetnica dokumentira priče i iskustva djevojčica, djevojaka i žena koje progovaraju o tome kako je biti žena u Hrvatskoj, te razlikama prema životima njihovih majki, baka i prabaka. Program je nastavila hrvatsko-argentinska koprodukcija "Yira, Yira" u režiji Nataše Rajković i Brune Isakovića, koju je njujorška publika u prepunom NYU Skirball kazalištu otpratila uz stajaće ovacije. Program hrvatskih gostovanja zatvorila je predstava "Kill B." inspirirana popularnim filmom Quentina Tarantina, koju potpisuju Mija Zalukar i Bruno Isaković, a o kojoj je recenziju napisao The New York Times.

Recenziju pročitajte ovdje

Program QNYIAF nastavlja se razgovorom s festivalskim kustosom Zvonimirom Dobrovićem i umjetnicima Arijanom Lekić-Fridrih, Claytonom Leejem i Brunom Isakovićem - o queer umjetnosti, globalnim značenjima, mogućnostima i nemogućnostima prevođenja, značenjem queer-a i što on predstavlja svakom od njih u njihovom radu, na pozornici i izvan nje.

Zvonimir Dobrović u NYU Skirball-u predstavlja međunarodno priznate umjetnike kao što su: Clayton Lee iz Toronta, Tiziano Cruz iz Argentine, Wagner Schwartz iz Francuske / Brazila, te fantastičnu internacionalnu trupu Raimund Hoghe s njihovom posljednjom predstavom "An Evening with Raimund" posvećenu nedavno preminulom, svjetski poznatom koreografu, Raimundu Hogheu.

Festival QNYIAF propituje tradicionalne definicije i razumijevanje queera kroz umjetničke prakse, koncepte i/ili forme. Polazišna točka na kojoj se gradi umjetnička platforma festivala kreće od ideje queera kao mjesta izvan norme te činjenice da spomenuta norma ovisi o geografskom, društvenom i političkom kontekstu. Ovakav dugogodišnji angažman queer umjetnosti i festivalskog programa Domina snažan je i glasan odgovor na re-tradicionalizaciju umjetnosti i društva koja se događa u Istočnoj Europi posljednjih nekoliko godina.

13.02.2024. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/zavrsen-hrvatski-program-na-queer-new-yorku-udruga-domino/145711/