objavljeno 29.05.2009. 10:00:59

Završen 3. Festival židovskog filma Zagreb

Pet dana poučnih filmova, izložbi, koncerata i radionica

Fotografija vijesti

Svečanim zatvaranjem uz mnogobrojnu publiku i uglednike iz javnog života, u prepunom kinu Europa, sinoć je završio 3. Festival židovskog filma Zagreb. Prikazani su filmovi polaznika festivalske filmske radionice i igrani film „Adam je uskrsnuo", poznatog redatelja Paula Schradera u kojem glume Jeff Goldblum i Willim Dafoe.

U pet dana dosad najposjećenijega Festivala židovskog filma, publika je mogla vidjeti vrijedna i rijetka filmska ostvarenja, između kojih i nove hollywoodske filmove Rade Šerbedžije „Uspomene jednog bjegunca" i „Hrabro srce Irene Sendler" s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi. Sve projekcije bile su besplatne a u bogatom pratećem programu priređeni su koncerti, obrazovni program i izložba uspomena o holokaustu, filmska radionica i promocije knjiga.

Bogatim programom - najboljim filmovima, edukacijom o holokaustu, dodjelom plaketa polaznicima festivalske filmske radionice, završio je 3. Festival židovskog filma Zagreb. Brojni posjetitelji mogli su od nedjelje besplatno pogledati 28 poučnih, igranih ili dokumentarnih filmova poznatih hrvatskih i stranih redatelja. Festival je otvorio poznati njemački redatelj Jochen Alexander Freydank, kratkim filmom „Zemlja igračaka", dobitnikom ovogodišnjeg Oscara.

Heidrun Schleef, poznata talijanska scenaristica, ugledni iranski redatelj Kayvan Mashayekh, izraelski dizajner David Polonsky, Nenad Puhovski i dr. majstori sedme umjetnosti podučavali su polaznike festivalske filmske radionice.

Od posljednjeg dana Festivala, izdvajamo izdvajamo dokumentarac o poznatoj stilistici Žuži Jelinek, poučni film za djecu "Dječak u prugastoj pidžami" i razgovor Branka Lustiga, predsjednika Festivala, s učenicima o svojem dječjem iskustvu u logorima. Prikazani su filmovi polaznika Talent workshopa, a mladi perspektivni studenti filma i amateri iz devet zemalja svijeta, dobili su posebne plakete koje je dizajnirao priznati umjetnik Toni Franović.

Festival je završio filmom „Adam je uskrsnuo", redatelja Paula Schradera u kojem glume Jeff Goldblum i Willem Dafoe. Film prati bivšega mađioničara A. Steina (J. Goldblum) u duševnoj bolnici za preživjele iz holokausta, koji živi između oštroumnosti i ludila mučen sjećanjima na poniženja od zapovjednika logora Kleina (W. Dafoe).

Gđa Nataša Popović, direktorica Festivala zatvorila je Festival riječima: „Trudili smo se odabrati filmove koji će dostojno predstaviti suvremenu židovsku filmsku produkciju. Ne samo filmove posvećene holokaustu, tom najmračnijem razdoblju europske povijesti, već i one druge humorističke, socijalne, kulturalne...Nadam se da smo prikazanim filmovima opravdali vaše povjerenje. Iza nas je lijepi osjećaj jer smo na Festival relativno uske tematike, uspjeli privući brojnu publiku i to kada se u Zagrebu istovremeno održava toliko drugih manifestacija."

29.05.2009. 10:00:59
http://m.metro-portal.hr/zavrsen-3-festival-zidovskog-filma-zagreb/18362/