objavljeno 07.07.2018. 18:01:00
EH, DA... :)

Zašto žene slabije podnose alkohol?

Žensko tijelo proizvodi manju količinu tzv. alkohol dehidrogenaze (ADH) tj. enzima koji se stvara u jetri i učinkovito razgrađuje alkohol

Cure, lakše s cugom :)
Cure, lakše s cugom :) (Shutterstock)

Muškarci su uvijek naglašeni kao dominantni konzumenti alkoholnih pića, no marketing se u zadnje vrijeme okomio i na žensku populaciju vjerujući kako tu ima još jako puno novaca koji se mogu izvući - ipak, jedna stvar im ne ide u prilog. 

Naime, iako muškarci i dalje dominiraju u ispijanju pića, brojke tvrde da žene rođene između 1991. godine i 2000. godine danas piju jednako puno kao muškarci rođeni u tom periodu, a predviđa se da će ih i prestići. 

Osim toga, raste i stopa smrtnosti žena kao posljedica alkoholizma pa je tako smrt uzrokovana cirozom jetre, u SAD-u, porasla na 57 posto među ženama. 

Međutim, znanstvenici tvrde da manja tjelesna masa nije jedini razlog zašto žene trpe veće posljedice od ispijanja alkohola nego muškarci. 

Otkrili su da žensko tijelo proizvodi manju količinu alkohol dehidrogenaze (ADH) tj. enzima koji se stvara u jetri i učinkovito razgrađuje alkohol.

Uz to, masti zadržavaju alkohol, a voda ga raspršuje. Žensko tijelo tipično sadrži više masti nego vode što uzrokuje značajno veći utjecaj alkohola. 

Žene su, također, sklonije razvijanju ovisnosti o alkoholu od muškaraca, a taj se fenomenu zove 'telescoping'. Žene koje imaju problema s alkoholizmom kasnije počnu piti od muškaraca, ali brže razviju ovisnost. 

Za razliku od muškaraca koji se alkoholu okreću zbog društvenih pritisaka, žene više piju zbog emocionalnih okidača. 

07.07.2018. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-zene-slabije-podnose-alkohol/113117/