objavljeno 16.08.2018. 09:01:00
ZNATE LI?

Zašto žene češće boli glava?

Žene mnogo češće od muškaraca proživljavaju probleme s migrenama, a razlog tome je aktivnost ženskih spolnih hormona

Krivi su hormoni
Krivi su hormoni (Arhiva)

Koliko ste puta čuli ono famozno "boli me glava" od svoje drage i lagano izgubili živce vjerujući da se pretvara jer nije moguće da se to toliko često događa? E, pa u najvećem ste broju slučajeva bili u krivu, tvrde znanstvenici.

Naime, žene mnogo češće od muškaraca proživljavaju probleme s migrenama, a znanstvenici sa Sveučilišta u Španjolskoj smatraju kako je razlog tome aktivnost ženskih spolnih hormona

"Primijetili smo značajne razlike u eksperimentalnom modelu migrene između muškaraca i žena te pokušali shvatiti molekularne korelacije odgovorne za tu razliku", rekao je profesor Antonio Ferrer-Montiel, piše Medical News Today.

Došli su do zaključka da je "krivac" za ovu pojavu trigeminovaskularni sustav koji je uključen u mehanizme migrene. Otpuštajući neuropeptide dovodi do bolne upale u područjima glave. Kod žena je ta pojava češća jer je trigeminovaskularni sustav u koleraciji sa ženskim spolnim hormonima. 

Profesor se nada da će, u budućnosti, sa svojim timom uspjeti usmjeriti svoja otkrića prema boljem i uspješnijem pristupu upravljanja migrenama. 

16.08.2018. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-zene-cesce-boli-glava/113793/