objavljeno 10.10.2022. 09:01:00
SAVJETI

Zašto vam kasni?

Pod kašnjenjem menstruacije u pravilu se podrazumijeva pet ili više dana od datuma kada bi mjesečnica morala početi

Ne stiže na vrijeme?
Ne stiže na vrijeme? (Arhiva)

Povremena kašnjenja tijekom prve dvije godine od početka menstruacije prihvatljiva jer u tom periodu tijelo još uvijek pokušava uspostaviti ravnotežu i normalno je da ciklus kasni, a čak i da jedan mjesec potpuno izostane.

Što podrazumijevamo pod kašnjenjem?

Pod kašnjenjem menstruacije u pravilu se podrazumijeva pet ili više dana od datuma kada bi mjesečnica morala početi. Menstrualni ciklus počinje prvoga dana krvarenja i traje sve do iduće menstruacije. Normalan menstrualni ciklus može trajati od 21 do 35 dana, a krvarenje u prosjeku traje tri do sedam dana.

Važno je napomenuti da su menstruacijski ciklusi različiti od žene do žene i samim time mogu varirati u svome trajanju. Najčešće se radi o odstupanjima u trajanju od nekoliko dana, što se smatra normalnom pojavom. Ako mjesečnica često kasni, a trudnoća je isključena, za to bi mogli biti odgovorni drugi uzroci, a mi vam u nastavku donosimo neke od njih.

Imate problema sa štitnjačom - i bolesti štitnjače, bez obzira na to je li riječ o hipotireozi ili hipertireozi, mogu značajno utjecati na promjenu razine hormona u tijelu, a time dovesti i do kašnjenja ili potpunog izostanka menstruacije. Jedan od mogućih uzroka su i Cushingova bolest, dijabetes koji se ne liječi, prerano zatajenje jajnika te urođena nadbubrežna hiperplazija - stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi.

Imate sindrom policističnih jajnika - sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih poremećaja kod žena. Okidač za ovaj sindrom zapravo je hormonski disbalans koji ima veliki utjecaj na metabolizam i plodnost žene. Jedan od simptoma PCOS-a je upravo nepravilan menstrualni ciklus. Poremećeni ciklusi rezultiraju time da menstruacije često znaju izostati i nekoliko mjeseci, a kad se jednom pojave, obično su vrlo obilne i bolne.

Pod velikim ste stresom - bilo kakvi stresni događaji mogu poremetiti hormonsku ravnotežu u prvome dijelu menstrualnog ciklusa i tako "odgoditi" ovulaciju za nekoliko dana, a samim time i menstruaciju. U nekim slučajevima može se dogoditi i potpuno preskakanje ovulacije. Naime, stres potiče organizam na lučenje hormona stresa koji može promijeniti način na koji mozak funkcionira, između ostaloga utjecati na lučenje hormona koji kontrolira menstrualni ciklus.

Pretjerujete s vježbanjem ili ste naglo smršavili - prekomjerno vježbanje i nagli gubitak kilograma može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa te kašnjenja ili čak preskakanja menstruacije. Tjelesna masa i postotak masnog tkiva imaju značajnu ulogu u hormonskoj regulaciji u ženskom organizmu, a samim time mogu djelovati na lučenje hormona u mozgu važnih za održavanje normalnog menstrualnog ciklusa.

U preuranjenoj ste menopauzi - kod žena mlađih od 40 godina moguća je i preuranjena menopauza koju često prate noćno znojenje, valunzi i vaginalna suhoća. Neki od najčešćih prvih simptoma upravo su kašnjenje menstruacije i neredovitost menstrualnog ciklusa.

10.10.2022. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-vam-kasni/139574/