objavljeno 26.09.2019. 08:01:00
UPS!

Zašto Trumpu prijeti opoziv?

Donald Trump je navodno tražio od Kijeva da pokrene istragu protiv Joea Bidena i njegovog sina zbog poslova u Ukrajini. U pozadini priče su ukrajinski plin, firme na Cipru i jedan biznismen s političkom karijerom

Trump u problemu
Trump u problemu (Arhiva)

Borba za moć između američkih Demokrata i predsjednika Donalda Trumpa poprimila je nove dimenzije. Demokrati su najavili istragu koja bi mogla da završiti pokretanjem postupka za opoziv predsjednika.

Naime, Trump je pod sve jačim pritiskom zbog spornog telefonskog razgovora s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

Radi se o špekulacijama da je Trump tijekom ljeta tražio od Zelenskog pokretanje istrage protiv bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena. Trump negira da je vršio pritisak na ukrajinskog kolegu, ali priznaje da je u telefonskom razgovoru bilo riječi o dvojici Bidena i korupciji. Joe Biden ima najviše izgleda za protukandidaturu Trumpu na izborima sljedeće godine.

Hunter Biden je od 2014. bio povezan s jednom ukrajinskom firmom čiji je vlasnik dospio pod istragu zbog korupcije. O čemu se točno radi?

Iz politike u biznis

U travnju 2014. se u Kijevu vodi politička borba na život i smrt. Nekoliko tjedana ranije je predsjednik Viktor Janukovič potražio utočište u Rusiji nakon što je zbog krvavih protesta praktično skinut s vlasti. Moskva je anektirala Krim i izgledalo je da će ubrzo na sličan način pripojiti i istočnu Ukrajinu.

U ta kaotična vremena bitnu ulogu dobiva dotada nepoznata firma „Burisma" koja crpi ukrajinske zalihe zemnog plina i sebe naziva „vodećim privatnim proizvođačem plina" u zemlji. „Burisma" postoji još od 2002. i prema vlastitim navodima kontrolira trećinu privatne proizvodnje plina u Ukrajini.

Hunter Biden tada postaje član Upravnog odbora firme - nepoznato je kako je do toga došlo. U svibnju 2014. je javnost saznala za dolazak poznate ličnosti iz Amerike u tu firmu. Ukrajinski mediji su pokušali riješiti zagonetku  o vlasniku tvrtke čije je službeno sjedište u ciparskom gradu Limasolu, poznatoj utvrdi za off shore tvrtke.

Isprva se nije dalo zaključiti tko je gazda te neprozirne mreže na čijem kraju je „Burisma". Pisalo se da bi to mogao biti jedan ukrajinski oligarh. No nakon imenovanja mlađeg Bidena potvrđeno da je pravi vlasnik Mikola Zločevski (53).

Radi se o nekada utjecajnom ukrajinskom političaru koji se češće držao u pozadini. Bio je zastupnik moćne Janukovičeve partije, vodio državno povjerenstvo za rudna bogatstva pa bio i ministar zaštite okoliša. Pikantno u ovoj priči je što se Zločevski vrtio i oko funkcija s kojih se dijele licence za crpljenje plina.

Hunter Biden nije bio jedina poznata osoba u Upravnom odboru „Burisme". Tu se našao i bivši poljski predsjednik Alexander Kwasniewski koji desetljećima gaji prisne veze s ukrajinskim političarima i privrednim bosovima. U upravi firme su još dva bitna Amerikanca - bivši investicijski bankar Alan Apter kao i Josef Cofer Black, nekada visoki službenik CIA-e u vrijeme predsjednika Busha mlađeg.

„Burisma" se u posljednje vrijeme istakla organizacijom međunarodnih konferencija o energetskoj sigurnosti i gajila je najbolje odnose s američkim trustom mozgova Atlantskim vijećem.

Mnogo sumnji, nijedna presuda

Je li se Zločevski to na vrijeme distancirao od Janukoviča i priklonio „pobjednicima" u Kijevu? Jer na proljeće 2014, na molbu novog rukovodstva u Kijevu, Sjedinjene Države i Europska unija uvode sankcije protiv Janukoviča i njegovih ljudi. Ali među tim ljudima nema Zločevskog.

Doduše, u Velikoj Britaniji su zamrznuti bankovni računi tvrtki koje su navodno pripadale Zločevskom - zbog sumnji u pranje novca. Pretpostavljalo se da barem dio novca dolazi iz prljavih poslova s ukrajinskim plinom. No onda se krajem 2014. dogodio preokret - računi su odmrznuti na insistiranje ukrajinskog državnog tužitelja koji je uvjeravao Britance da je Zločevski čist.

Međutim u pravosudnim spisima u Kijevu moglo se vidjeti da su samo nekoliko tjedana kasnije postojale sumnje da se Zločevski ilegalno obogatio. Do procesa nikad nije došlo. Odvjetnici ovog poduzetnika su negirali sve optužbe.

Tek je na ljeto 2016. novi ukrajinski državni tužitelj Jurij Lucenko izvijestio o postojanju mreže poduzeća preko kojih  Zločevski navodno od 2014. skriva novac od poreznih službi. Baš u tom razdoblju je Hunter Biden bio u upravi plinske kompanije.

Tužitelj je ukrajinskim medijima rekao da su svi u upravni „Burisme" - uključujući i Bidena - za samo te dvije godine dobili ukupno sedamnaest milijuna dolara. No, kako je pojasnio tužitelj, to ne mora značiti da su znali da je novac možda prljav.

Optužbe nikada nisu dokazane. Zločevski je doplatio oko šest milijuna eura poreza i postupak je obustavljen.

Tužilac Lucenko se povukao s funkcije u svibnju ove godine. Nedugo prije toga je rekao da razmišlja o ponovnom pokretanju postupka na osnovu novca koji Zločevski navodno drži u Velikoj Britaniji. Ostalo je nejasno čime bi tužiteljstvo potkrijepilo optužbe. Kvalifikacija djela kao „ilegalno bogaćenje" je u Ukrajini nedavno proglašena protuustavnom.

Piše: Eugen Theise, Goncharenko Roma/DW
26.09.2019. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-trumpu-prijeti-opoziv/120903/