objavljeno 26.05.2015. 16:28:49
MLJAC

Zašto treba češće jesti čokoladu?

Čokolada se obično smatra zabranjenim voćem svima koji imaju problema s održavanjem linije, no je li to baš tako ili možemo slobodno navaliti?

Tamnu čokoladu slobodno jedite
Tamnu čokoladu slobodno jedite (Shutterstock)

Čokolada je omiljeni grijeh većine ljudi koji će vrlo rado, makar i kriomice, strpati pokoju kockicu u usta. No, trebamo li pritom imati grižnju savjesti? Ne baš, pogotovo ako jedete tamnu čokoladu, kažu stručnjaci.

Naime, čokolada je odlična za srce i cirkulaciju, vraća savitljivost arterijama i sprječava lijepljenje bijelih krvnih stanica za njihove stijenke, što je glavni uzork začepljenja arterija. Uz to, smanjuje i rizik od moždanog udara za nemalih 17 posto. 

Tamna čokolada smanjuje loš, LDL kolesterol a povećava razinu dobrog, HDL kolesterola smanjujući na taj način i rizik od srčanih bolesti. Kako je puna minerala, predstavlja odličan izvor cinka, kalija, selena i željeza.

Vjerovali ili ne, ali tamna čokolada pomaže pri mršavljenju - 20 minuta prije obroka stavite na jezik kockicu čokolade i pustite je da se otopi. Mozak će početi primati signale sitosti prije nego što se uspijete natrpati hranom.

I da, čokolada je dobra za kožu, štoviše odlična - flavonoidi štite kožu od oštećenja sunčevim zrakama. 

Sve u svemu, ako jedete čokoladu sa 70 posto kakaa - jedite je slobodno.

26.05.2015. 16:28:49
http://m.metro-portal.hr/zasto-treba-cesce-jesti-cokoladu/91967/