objavljeno 08.09.2021. 11:01:00
MLJAC

Zašto su tvrdo kuhana jaja toliko dobra?

Prednost je i što ih možete pripremiti na razne načine - od kajgane do omleta. Želite li nešto malo drugačije, možete napraviti quiche.

Tvrdo kuhana jaja su sjajna
Tvrdo kuhana jaja su sjajna (Arhiva)

Jaja uzimamo zdravo za gotovo i obično se događa da ih jedemo kad trebamo napraviti nešto na brzaka za ručak ili doručak... no, iako je jednostavno, zapravo se radi o vrlo, vrlo dobroj stvari za zdravlje.

Bilo da ih jedete kao međuobrok s malo soli i mljevenim paprom ili na neki drugi način, tvrdo kuhana jaja nisu samo ukusna - ona su jedan od najbogatijih izvora hranjive tvari naziva kolin.

Neka istraživanja pokazuju kako većina Amerikanaca ne unosi dovoljno kolina u organizam, iako je esencijalni nutrijent. Kolin čini brojne pozitivne stvari za organizam, od sinteze DNA do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilkolin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije živčanog sustava.

>> Kako savršeno skuhati jaja >>

Kolin je potreban za funkcioniranje jetre i mozga te igra važnu ulogu u sastavu stanične membrane i njenoj regulaciji.

Prema USDA's FoodData Central, jedno veliko tvrdo kuhano jaje sadrži 147 milligrama kolina, što jaja svrstava na drugo mjesto namirnica bogatih kolinom, odmah iza goveđe jetre.

>> Jaja - riznica zdravlja iz prirode >>

Osim kolina, tvrdo kuhana jaja dobar su izvor proteina i vitamina, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B, piše eatthisnotthat.

08.09.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-su-tvrdo-kuhana-jaja-toliko-dobra/134018/