objavljeno 23.05.2023. 13:02:00
SAVJETI

Zašto su bademi toliko zdravi?

Danas su sve češći u redovitoj prehrani jer mogu zadovoljiti dnevne potrebe za nekoliko vrsta vitamina i esencijalnih minerala

Par komada svaki dan...
Par komada svaki dan... (Arhiva)

Dijetetičari savjetuju da jedemo šaku badema svaki dan kako bismo zadovoljili tjelesne potrebe za hranjivim tvarima. Kako donosi Times Of India, postoji čak pet dobrobiti redovite konzumacije badema za koje možda niste znali.

Bogati su antioksidansima - brojna istraživanja pokazala su važnost antioksidansa u zaštiti stanica od oštećenja. Upravo su bademi jedan od najbogatijih izvora antioksidansa koji štite naše tijelo od oksidativnog stresa, upala i starenja. Kako bismo dobili više antioksidansa kada konzumiramo ove orašaste plodove, dijetetičari savjetuju da ne mičemo koru s njih jer je u njoj koncentrirano najviše antioksidansa.

Bogati su magnezijem - još jedan nutrijent koji bademe čini čudesnom hranom je magnezij. Iako je ovo možda mnogim ljudima nepoznato, istraživanja su pokazala kako magnezij doprinosi boljem obavljanju više od 200 različitih funkcija u našem tijelu. Zdrava odrasla osoba prema preporukama stručnjaka trebala bi dnevno unijeti 420 miligrama magnezija.

Pomažu u očuvanju zdravlja srca - količina magnezija u bademima čini ih odličnom namirnicom za naše srce, a nekoliko studija otkrilo je važnost njihove redovite konzumacije u kontroli krvnog tlaka. Antioksidansi prisutni u bademima poboljšavaju zdravlje srca i snižavaju krvni tlak, a također se vjeruje da bademi kontroliraju razinu šećera u krvi.

Mogu pomoći u kontroli tjelesne težine - s obzirom na to da jedna šaka badema sadrži velike količine vlakana, ovi orašasti plodovi su odličan izvor dijetalnih vlakana. Stoga, ako svako jutro pojedemo šaku badema, možemo dulje ostati siti. Kako objašnjavaju dijetetičari, to će posljedično smanjiti unos kalorija tijekom dana i držati našu težinu pod kontrolom.

Sadrže velike količine vitamina E - vitamin E jedan je od esencijalnih vitamina koji pomaže u radu našeg srca, a također ima dokazane prednosti za osobe s Alzheimerovom bolesti. Kako kažu dijetetičari, bademi su bogati vitaminom E, a samo 28 grama badema navodno može zadovoljiti 50 posto dnevnih potreba za ovim važnim vitaminom.

23.05.2023. 13:02:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-su-bademi-toliko-zdravi/142491/