objavljeno 09.02.2020. 11:14:00
MLJAC

Zašto se toliko hvale integralne žitarice?

Naizgled sumanuta situacija - proizvodi od iste biljke potpuno se različito tretiraju u medijima, pa da vidimo u čemu je vic

Što je tu toliko zdravije?
Što je tu toliko zdravije? (Arhiva)

Bijeli kruh i brašno na udaru su nutricionista, i to ne samo zbog glutena - optužuje ih se za cijeli spektar problema koje mogu donijeti zdravlju. Istovremeno, integralni proizvodi od cjelovitog zrna hvali se na sva usta... zašto?

Unos integralnih žitarica povoljno djeluje na krvne žile i smanjuje rizik od srčanih bolesti, objavili su znanstvenici. Prema novijim studijama, za to povoljno djelovanje zaslužan je magnezij u visokim koncentracijama, te vitamini B1, B6 i E te vlakna.

Osobe koje unose velik postotak integralnih namirnica ionako očito paze što jedu i imaju zdraviji odnos prema životu, kažu znanstvenici, a prenosi BBC.

U Americi je dopušteno da se na proizvodima koji sadržavaju barem 51 posto integralnih žitarica pa su zato siromašne ukupnim i zasićenim masnoćama i kolesterolom, smije napisati da smanjuju rizik od bolesti srca i nekih oblika karcinoma.

U skupini muškaraca i žena koji su sudjelovali u studiji o aterosklerozi, objavljenoj krajem lipnja, prenosi Reuters, oni koji su jeli najveće količine integralnih žitarica imali su najtanje stijenke karotidne arterije i najsporije zadebljavanje u razdoblju od pet godina, kaže autor Philip B. Mellen s medicinskoga fakulteta Wake Foresta u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini.

"Pojačano konzumiranje integralnih žitarica zdrava je i ukusna prilika da reduciramo rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti", kažu doktori Vasanti S. Malik i Frank B. Hu s harvardskog medicinskog fakulteta u uvodniku uz studiju.

09.02.2020. 11:14:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-se-toliko-hvale-integralne-zitarice/123662/