objavljeno 02.04.2017. 15:45:16
ZANIMLJIVO

Zašto ne možemo prestati lagati?

Laganje je jedna od onih stvari koje postaju sve lakše s vremenom, kao da ste ulovili formu - a istraživanje je pokazalo i zašto je tako

Svaka sljedeća laž je sve lakša
Svaka sljedeća laž je sve lakša (Screenshot)

Laganje je nezgodna navika zbog koje smo spremni optuživati ljude, no kako su nebrojena istraživanja pokazala da svi lažemo, kao i da nema velike razlike u količini laži između muškaraca i žena, postavlja se logično pitanje - zašto nam je to toliko lako?

Odgovor su ponudili znanstvenici s dva renomirana sveučilišta koji su skeniranjm mozga osoba uključenih u eksperiment došli do zaključka da zapravo sami sebe anesteziramo na posljedice laži i svaka sljedeća laž postaje sve prirodnija.

Naime, kad izgovorimo prvu laž, dolazi do prilično burne reakcije u amigdali, dijelu mozga zaduženom za emocije, no već prva sljedeća uzrokuje znatno manju i to se nastavlja u smjeru veće "otpornosti" na laži.

Inače, istraživanje je utvrdilo i da kad se pripremamo izgovoriti laž radi nekog osobnog probitka ili uspjeha amigdala pokreće prilično burnu negativnu reakciju koja može smanjiti intenzitet laži, no kad jednom krenemo - gotovo je.

Jednostavno, nakon prve laži sami sebe potičemo na izgovaranje sljedeće i nju prevaljujemo preko usta puno brže i lakše...

Stoga, oprez - nemojte sami sebe pretvoriti u hodajućeg basnopisca iliti, kako su to jednom lijepo rekla Bolesna braća - pripovjedača lovačkih priča.

02.04.2017. 15:45:16
http://m.metro-portal.hr/zasto-ne-mozemo-prestati-lagati/104070/