objavljeno 17.10.2021. 18:01:00
HE HE

Zašto muškarcima treba voće i povrće?

Sredovječni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu smanjiti izglede za kognitivne probleme

Znate i sami kako to ide...
Znate i sami kako to ide... (Arhiva)

Muškarac i voće i povrće obično ne idu zajedno, barem ne ako niste vegetarijanac ili vegan - "frajeri" misle da uz meso idu ćevaši kao povrće, a najbliže što tome mogu prići su pečene paprike... i to je otprilike to. Ostalo - ne baš.

E sad, ako spadate u takvu većinu Hrvata, neugodno ćete se iznenaditi da biste stvarno trebali jesti to "zelenje" i "travu" koje vam draga uporno stavlja na tanjur jer nećete imati problema s kognitivnim problemima - iliti, jednostavnije, i dalje ćete bez problema znati matematiku i potražiti sami svoje ključeve.

Naime, sredovječni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu smanjiti izglede za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u usporedbi s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.

>> Zašto žene vole čokoladu, a muškarci meso >>

Znanstvenici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina a na početku istraživanja bili su prosječno 51 godinu stari. Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Također su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su bili prosječno 73 godine stari.

Na temelju tih rezultata znanstvenici su utvrdili da su muškarci koji su redovito jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama života imali 17 posto manje izglede za umjerene kognitivne probleme i 34 posto manje izglede za velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.

>> Vegetarijanska prehrana daje dugovječnost muškarcima? >>

Za konzumiranje voća nije se činilo da utječe na rizik umjerenih kognitivnih problema no muškarci koji su pili više soka od naranče imali su 47 posto manje izglede za velike mentalne potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje toga soka, pišu znanstvenici u časopisu Neurology.

"Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narančastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (naranče) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca", kaže autor studije  Changzheng Yuan s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Muškarci bi ipak trebali pripaziti koliko soka od naranče piju, dodaje on.

>> Muški libido raste od ove hrane ... >>

"Zaštitna uloga redovitog konzumiranja soka od naranče uglavnom je uočena kod najstarijih muškaraca", kaže Yuan. "S obzirom na to da su voćni sokovi kalorični zbog koncentriranih voćnih šećera najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše dnevno", dodao je Yuan.

17.10.2021. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-muskarcima-treba-voce-i-povrce/134703/