objavljeno 19.07.2010. 22:48:17
ŽELJKO KOMŠIĆ:

Zašto Josipović i Tadić o BiH pričaju bez njenih predstavnika?

Željko Komšić negoduje zbog sastanka Tadića i Josipovića na kojem su razgovarali o BiH

Tadić Josipović
Tadić Josipović (Aleksandar Dimitrijevic / CROPIX)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u ponedjeljak kako bi dužnosnici Hrvatske i Srbije trebali uključiti i predstavnike BiH kad razgovaraju o toj zemlji.

Komšić je ranije tijekom dana u kratkoj izjavi lokalnim medijima u BiH ironično prokomentirao činjenicu da su o stanju u BiH razgovarali hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Dvojica predsjednika podsjetila su kako su Hrvatska i Srbija jamci Daytonskog sporazuma te su istaknuli kako BiH treba ostati jedinstvena država u kojoj se tri naroda moraju dogovoriti o ustavnim načelima na temelju kojih će sagraditi funkc ionalnu državu s jednakim pravima za svakog pojedinca.

>>Josipović i Tadić razgovarali s izbjeglima iz Hrvatske

"Hvala im na lijepim željama", kazao je Komšić, dodajući kako će BiH opstati kao jedinstvena država bez obzira na to što o tome mislili njezini susjedi.

"Neka se bave svojim državama"

Komšić je istaknuo i kako osobno podupire cjelovitost i suverenost Hrvatske te "Srbije bez Kosova," poručivši predsjednicima Hrvatske i Srbije da bi se trebali baviti svojim državama i problemima "kojih imaju i previše".

Srbija je tijekom dana BiH uputila prosvjednu notu zbog Komšićeve izjave, a hrvatski član Predsjedništva BiH je, pojašnjavajući za TV Federacije BiH (FTV) što je zapravo mislio kad je komentirao susret Josipovića i Tadića, ustvrdio kako ne vidi što bi tu bilo sporno.

"Ja stvarno ne razumijem takve reakcije niti u čemu je problem. Jasno je da podržavamo nezavisnost i suverenost susjednih zemalja. Druga je stvar kako stvari stvarno stoje u Srbiji", izjavio je Komšić.

>> Moramo težiti pomirenju u regiji

>> Josipović u prvom službenom posjetu Srbiji

 

Dodao je da kad Tadić i Josipović razgovaraju, primjerice, o uhićenju Gorana Hadžića i Ratka Mladića, trebaju voditi računa o činjenici da je to pitanje koje se tiče i BiH.

"A na račun priče koja se stalno provlači i koja kaže kako su Srbija i Hrvatska jamci Daytonskog sporazuma, želim kazati da to nije točno. Oni nisu jamci Daytonskog sporazuma. Oni su u Daytonu bili kao strane sudionice u ratu u BiH. Oni nisu jamci ničega. Jamci BiH i svega onoga što ona jest smo samo mi u BiH, a nikakvi susjedi", zaključio je Komšić.(hina/metro-portal)

19.07.2010. 22:48:17
http://m.metro-portal.hr/zasto-josipovic-i-tadic-o-bih-pricaju-bez-njenih-predstavnika/44783/