objavljeno 11.03.2017. 18:29:00
MLJAC!

Zašto je whiskey piće prave gospode?

Već desetljećima, pa čak i stoljećima ovo posebno piće predstavlja sve što predstavlja upravo Bonda: muškost, snaga, inteligencija i smjelost

Zašto baš whiskey?
Zašto baš whiskey? (Shutterstock)

James Bond je poznat po tome da je obožavatelj samo finih alkoholnih pića. U filmu "Skyfall" je tako s antagonistom filma Silvom uživao u finom viskiju Macallan. U tom filmu pak izgleda da se preorijentirao s tradicionalnog Martinija na viski jer je već u sljedećem filmu, Spectre, također pio Macallan.

Postavlja se stoga pitanje da li je ovo možda marketinški potez škotske destilerije koja proizvodi Macallan, ali opet s druge strane mnogi se slažu u jednome, a to je da dobar viski ne treba marketing.

Razlog tome je što već desetljećima, pa čak i stoljećima ovo posebno piće predstavlja sve što predstavlja upravo Bonda: muškost, snaga, inteligencija i smjelost.

Ali zanimljivo pak je to da baš svatko, od gangstera u Hollywoodskim filmovima preko bankara s Wall Streeta, tko ima ikakvih ambicija pije upravo viski?

Povijest izvrsnosti viskija prilično je bogata

Stefan Gabanyi zna o čemu priča, a kad je riječ o viskiju. Naime, pune je 23 godine barmen u jednom od najpoznatijih njemačkih barova - Schumann's u Minhenu. Upravo zbog tog dugogodišnjeg iskustva otvorio je i vlastiti bar s kvalitetnim alkoholnim pićima i koktelima.

On naime vjeruje da ovo alkoholno piće dolazi s određenom reputacijom zbog jednog razloga: odlična marketinška kampanja koju su Škoti vodili još u 19 stoljeću. Naime, oni su vrlo brzo shvatili da će se njihov proizvod prodavati bolje ako će uz njega biti također predstavljena određena slika, vizija tog pića. Pa su tako u Engleskoj svoj viski predstavljali kao oštru ljepoticu visoravni. Reklamirali su ga kao nešto divlje, a paralelno i nešto plemenito.

U ono vrijeme društveno prihvaćeno alkoholno piće bio je francuski konjak, dok je viski bio nešto posebno.

Ostalo je (kolonijalna) povijest. Kraljevstvo Velike Britanije imalo je kroz povijest izrazito ekspanzivni kulturološko utjecaj diljem svijeta pa je tako viski došao do Indije ali i Sjedinjenih Američkih država, popraćen upravo svojom savršenom vizijom snage i stanovite opasnosti.

Sve razloge zašto biste trebali piti baš whiskey potražite na portalu Gentleman.hr

11.03.2017. 18:29:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-je-whiskey-pice-prave-gospode/103616/