objavljeno 10.04.2018. 15:01:00
AJOJ

Zašto je Danska najsretnija zemlja

Hrvatska se nalazi na 82. mjestu... treba li to podrobnije objasniti ili vam je apsolutno sve jasno?

Dancima je super
Dancima je super (Pixabay)

U takozvanom izvješću o sreći koje se objavljuje na svjetskoj razini, Danska je smještena među 3 najsretnije države od njih 155 u kojima se sreća „mjerila", a svoju titulu zaslužila je već sedmu godinu za redom.

Mnoga druga istraživanja sreće i zadovoljstva življenja Dansku također smještaju na sam vrh svojih lista.

Naravno, konstantno se javljaju sumnje u samu mogućnost mjerenja bilo kakve vrste emocije, pa tako i sreće, no i za to je pronađeno rješenje. Ovisno o ciljevima i potrebama istraživanja, ispituje se objektivnim indikatorima (poput prihoda stanovništva, ljudskih prava i podataka o kriminalu) te subjektivnim metodama (poput upitnika o učestalosti doživljavanja pozitivnih ili negativnih emocija).

A zašto se Danci izjašnjavaju pozitivnije od ostalih?
Danci, na primjer, imaju stabilnu vladu s vrlo niskim razinama korupcije. Imaju pristup visokokvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj skrbi. Danci također imaju i najviše poreze na svijetu, no za razliku od nekih drugih društava današnjice, oni svoje poreze plaćaju s osmijehom na licu - uvjereni da viši porezi znače kvalitetnije društvo.

A tu je i sve poznatiji fenomen pod nazivom hygge. Hygge označava visokokvalitetnu društvenu interakciju. Ponekad se prevodi kao „udobnost", no bolji prijevod termina je „intimnost s namjerom" do koje dolazi kada vodimo zdrav, uravnotežen život zadovoljni sobom i odnosima s drugima.

Hygge može biti mirna večer uz dobru komediju, ili možete izaći na neko hygge mjesto - opuštajuće mjesto u prirodi. Hygge atmosfera može biti ona koja vas dočeka u kući najboljih prijatelja, zbog čega ćemo pohvaliti domaćicu.

Ono najvažnije o hyggeu je to što ujedinjuje Dance kao naciju, učvršćuje odnose među ljudima i od presudne je važnosti za osjećaj zadovoljstva življenjem. Uklopljen je u dansku kulturu i psihu i polako se širi poput globalnog fenomena.

Ipak, nije jedinstven u svijetu. Norvežani imaju svoju verziju, koselig, Šveđani imaju s mysig, Nizozemci gezenlligheid a Nijemci gemütlichkeit.

Zašto je fenomen poput hyggea uopće važan?
Širom svijeta sve se više javlja nezadovoljstvo prihodima, institucijama, vladama pa i samim medijima. Danci su u hyggeu pronašli način na koji graditi kvalitetnije odnose jedni s drugima i vratiti vjeru u ljude. Većina njih vjeruje da se upravo zahvaljujući hyggeu nalaze pri vrhu lista nasretnijih ljudi na svijetu.

Hrvatska se na izvješću o sreći nalazi na 82. mjestu. I nama bi očigledno dobro došla vlastita inačica hygge fenomena.

Piše: Andrea Holi
10.04.2018. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-je-danska-najsretnija-zemlja/111429/